Laden...

Teken bij honden

Teken bij de hond kunnen ernstige ziekten (Erlichia, Borrelia, Babesia) overdragen op het dier. Dezelfde teken zijn ook gevaarlijk voor mensen (Lyme). Teken zijn spinachtige parasieten en zitten in lage struikgewassen en grassen. Van daaruit plakken ze vast aan de huid van mens of dier en zuigen zich vol met bloed. We zien teken met name in de periode van maart tot oktober.

Controleren op teken

Het is raadzaam uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Als teken die op een hond zitten binnen 24 uur verwijderd worden (het liefst zo snel mogelijk), is de kans op overdracht van ziekten erg klein. Met een tekenhaakje verwijderd u de teek in één handomdraai. Gebruik geen ontsmettingsmiddel vóór het verwijderen. Doet u dit wel dan is de kans groter dat de teek zijn maaginhoud met ziekteverwekkers leegt in de hond. Na verwijdering kan er een rood gezwollen bultje op de plek van de tekenbeet ontstaan. Dit trekt meestal na een paar dagen vanzelf weg.

Preventief behandelen tegen teken

Voor de preventieve behandeling tegen teken vindt u op onlinehuisdierapotheek.nl een breed scala aan tekenmiddelen. Druppels (Spot-on’s) zoals Prac-tic,  Advantix en Frontline bieden een maandelijkse bescherming tegen teken (en vlooien). Een Seresto band biedt tot wel 7-8 maanden bescherming tegen vlooien en teken.