Laden...

Algemene informatie honden 

In Nederland worden er bijna twee miljoen honden als huisdier gehouden. Naast honden die als huisdier worden gehouden, worden ze ook veel gehouden om verschillende taken te verrichten, zoals blindegeleidenhonden, herdershonden, politiehonden, jachthonden en reddingshonden. 

De hond stamt af van de wolf. Door het fokken van de verschillende rassen zijn er honden met verschillende maten en vormen ontstaan. Ook in lichaamsverhouding en vachttype zijn er verschillen ontstaan. 

Een gemiddelde rashond wordt ca. 10 jaar oud. Kleinere honden worden over het algemeen ouder dan grotere honden. 

Varianten

Door het fokken zijn er verschillende rassen ontstaan. Er bestaan nu meer dan 340 verschillende erkende rassen en dat blijft groeien. De internationale organistatie FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft dit in handen. 

De rassen worden ingedeeld in rasgroepen. Er bestaan 10 rasgroepen die (grotendeels) gebaseerd zijn op het doel waarvoor de hond gefokt is. 

Tegenwoordig worden veel rashonden gefokt om specifieke kenmerken aan het uiterlijk en minder om hun functionaliteit en hun karakter. De oorspronkelijke karaktertrekken blijven vaak wel aanwezig. 

Naast rashonden zijn er ook veel niet-rashonden. Deze honden lijken veel op een rashond, maar hebben geen stamboom. Er bestaan ook kruisingen tussen twee rassen en kruisingen tussen meerdere rassen die moeilijk te herleiden zijn, de bastaards. 

Huisvesting 

Voor een hond is het beter om bij hun baasje in huis te leven, omdat ze van nature groepsdieren zijn en dus bij hun groepsgenoten willen leven. Voor sommige rassen is het ook mogelijk om ze in een kennel of nachthok in de tuin te houden, zolang ze maar met meerdere honden bij elkaar leven. 

Het is fijn voor de hond om een eigen plekje te hebben in huis om zich te kunnen terug trekken of te slapen. Dit kan een mand, deken/kleed of bench zijn.  Een rustige plek in de kamer, waar de hond wel de kamer kan overzien om maar niet op de tocht of loop ligt. 

Honden kunnen met meerdere samenleven. De kans is het grootst dat dit goed gaat, als u een teefje en een reu neemt. Van hetzelfde geslacht is ook mogelijk, alleen dan moeten ze elkaar wel liggen. Bij twee reuen heb je sneller de kans op vechtpartijen. Bij twee teven heb je minder snel de kans op vechtpartijen, maar als er een vechtpartij ontstaat is die veel ernstiger en is er een kans dat ze blijvend gescheiden moeten worden gehouden. 

Honden kunnen ook met andere dieren samenleven, zoals katten. Om dit te laten werken is het het makkelijkst om ze van kleins af aan samen te laten opgroeien. 

Voeding

Honden zijn van nature vleeseters, maar ze kunnen ook plantaardig voedsel opnemen. 

Er zijn verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar, zoals droogvoer, natvoer, diner en diepvriesvoer. Welk voer je ook kiest, het is belangrijk dat alle benodigde voedingsstoffen aanwezig zijn. Als het voer voldoet aan de minimale standaardsamenstelling, wordt dat aangeduid met "compleet" of "volledig". Zelf vitaminen of mineralen toevoegen aan volledig voer is streng afgeraden, voordat u uw dierenarts raadpleegd. Het zelf samenstelling van een voeding voor uw hond is erg moeilijk, raadpleeg hiervoor een voedingsdeskundige. 

Voor pups en oudere honden is er apart voer ontwikkeld. Ook voor bepaalde rassen of specifieke aandoeningen is er speciaal voer ontwikkeld. 

De hoeveelheid voer uw hond nodig heeft, hangt af van de grootte, leeftijd en de activiteit. Gecastreerde honden hebben ca. 30% minder voer nodig, omdat ze minder energie verbruiken. Honden moeten regelmatig gewogen worden, omdat ze vaak ongemerkt steeds iets dikker worden. 

Chocola, krenten en druiven mogen niet gegeven worden. Deze zijn giftig voor honden. 

Volwassen honden hebben twee keer per dag eten nodig. Pups hebben in het begin vier keer per dag eten nodig, later drie keer per dag. 

Na het eten hebben ze voldoende rust nodig, anders hebben ze een kans op een maagverdraaiing. 

Voortplanting

Tussen de 6 en 18 maanden wordt een teef voor het eerst loops. Hierna worden ze gemiddeld tweemaal per jaar loops. Tussen de derde keer dat ze loops is en het zevende levensjaar is de meest geschikte leeftijd om puppy's te krijgen. De dracht duurt ca. 63 dagen. De puppy's worden doof en blind geboren. Ze gaan na ca. 10 dagen open en na twee weken kunnen ze beelden en geluiden onderscheiden. 

Na zes tot acht weken drinken de pups al nauwelijks meer bij de moeder. Vanaf zeven weten mogen de pups bij de moeder weggehaald worden. 

De eerste drie maanden van de pup en de opvoeding is erg belangrijk. Dit is de socialisatieperiode. De pup moet in deze periode in aanraking komen met allerlei verschillende situaties. Op een leeftijd van anderhalf tot twee jaar wordt een hond volwassen. 

Kinderen met honden 

Voordat u een hond aanschaft, moet u nadenken over uw kinderen (of als u kinderen in de toekomst wilt krijgen) en de omgang met het dier. Het ene ras is er geschikter voor om in een gezin met kinderen te wonen dan het andere ras. Wanneer u een pupt koopt, moet deze leren wennen aan kinderen. 

Er zijn regelmatig bijincidenten met kinderen, met name met jonge kinderen. Laat jonge kinderen nooit alleen met honden. Leer uw kinderen dat ze de hond met rust moeten laten wanneer deze aan het eten is of in de mand ligt.