Laden...

Algemene informatie katten 

Katten zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Ongeveer de helft van de huisdierbezitters in Nederland heeft een kat. Het zijn echte gezelschapsdieren en komen in allerlei maten en soorten voor. 

De aanschaf van een kat neemt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Hij mag niet voor last zorgen voor gezinsleden en bezoekers. Hij hoeft niet uitgelaten te worden, maar heeft natuurlijk wel aandacht en verzorging nodig. 

Een kitten is erg leuk, maar heeft een goede opvoeding nodig en dat kost veel tijd. Jaarlijks komen er ca. 45.000 katten in asielen terecht. Een kat uit een asiel halen is dus ook een optie. 

Een kat wordt gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. 

Varianten 

Er zijn meer dan 40 erkende kattenrassen die verschillen is uiterlijk, grootte en karakter. Onderling verschillen ze ook nog van kleur, vachttypen en gedragsneigingen. Siamezen staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze een levendig en sociaal karakter hebben. Perzen hebben juist een rustig gedrag. 

In Nederland staan veel katten geregistreerd onder de naam Europese Korthaar. Dit is een erkend ras, maar de naam wordt vaak ook gebruikt om rasloze kortharige katten in te delen. 

Huisvesting 

Wanneer u een kat wilt aanschaffen moet u genoeg weten over het gedrag. Katten willen graag hun natuurlijke verkenningsgedrag kunnen uiten. Hiervoor moet een kat in een huis wonen met toegang tot meerdere ruimten. Bij aanschaffing van meerdere katten is het belangrijk dat het huis er groot genoeg voor is. Het zou makkelijker zijn om dieren uit hetzelfde nest te nemen. Verwante dieren kunnen makkelijker als sociale groep gezellig met elkaar wonen. Het gaat vaak ook goed om twee kittens uit verschillende nesten bij elkaar te zetten of een oudere kat met een kitten uit een ander nest. Deze niet-verwante katten kunnen elkaar te leren tolereren en een band met elkaar opbouwen. 

Als meerdere katten gehouden worden, moeten er ook meerdere kattenbakken zijn. Zet deze op een rustige plek in verschillende ruimten en zorg ervoor dat de kat weet waar ze staan. Kattenbakken moeten regelmatig (het liefst dagelijks)verschoond worden. 

Katten houden ervan om ergens anders te drinken dan op dezelfde plek waar ze eten. Zet daarom de drinkbak niet naast de voerbak. Zet de drinkbak ook niet naast de kattenbak, want dat kan ervoor zorgen dat de kat de kattenbak niet meer wil gebruiken. 

Katten hebben veel afleiding nodig. Het is daarom leuk voor ze als u speeltjes of een klimpaal in huis hebt. Ze scherpen ook regelmatig hun nagels, daarom is het zeker handig om een krabpaal in huis te hebben, anders zullen ze aan muren, meubels, gordijnijnen, etc. krabben. 

Vaak heeft een kat een eigen ligplek in huis. Hiervoor kun je een dekentje of mandje gebruiken. 

Katten kunnen samengehouden worden met andere dieren. Honden en konijnen zijn bijvoorbeeld dieren met wie een kat goed samen kan. Losvliegende vogeltjes zijn geen goed idee. Katten gaan graag achter kleine bewegende dieren aan. Kinderen kunnen wel prima met katten omgaan, zolang ze maar goed aan elkaar wennen. 

Voeding

Een kat is van nature een vleeseter en heeft daarom ook dierlijke voeding nodig. Er is speciaal voer ontwikkeld voor verschillende categoriën, zoals kittens, senioren en binnenkatten. 

Een kat eet van nature meerdere keren per dag. Geef een kat daarom minimaal twee keer per dag eten, het liefst vaker. Meerdere keren per dag kleine porties voer geven sluit meer aan bij het natuurlijke voedingspatroon van een kat en zorgt eer ook voor dat de kat tussen de maaltijden door geen honger heeft. 

Kattenvoer is in allerlei vormen en maten te koop: brokjes, kuipjes, blik, vers en diepvriesvoer. 

Als u een diervoeder geeft waarop "compleet" of "volledig" staat, dan zitten alle benodigde voedingsstoffen erin en is het extra toevoegen van mineralen of vitaminen overbodig. 

Zorg dat er altijd een bak met fris water beschikbaar is. U kunt uw kat ook melk geven. Gewone melk werkt vaak laxerend voor katten. Het is beter om speciale kattenmelk te geven. 

Voortplanting 

Wanneer katten rond de leeftijd van 5 tot 8 maanden zitten, worden ze vruchtbaar. De dracht van een poes duurt ca. 64 dagen. Kittens worden blind en doof geboren. Na 7 tot 12 dagen gaan de oogjes op en na ongeveer 12 dagen de gehoorgangen. 

De eerste drie maanden van een kitten zijn erg belangrijk. Dit is de socialisatieperiode. Hierin wordt de basis aangelegd, het gedrag dat de kitten later zal gaan vertonen. Kittens moeten in deze periode veel in contact komen met andere dieren en mensen. Laat ze ook wennen aan verschillende geluiden, zoals stofzuigen. 

Een castratie wordt meestal gedaan vanaf 4 maanden. Een kat die gecastreerd is, is vaak rustiger en meer mensgericht. 

Een kat is vanaf 7 tot 8 maanden volwassen. Een poes wordt eerder volwassen dan een kater. 

Kinderen met katten 

Een kat zal een kind nooit expres wat aandoen. Het is belangrijk dat de kat en kind/baby langzaam aan elkaar wennen. Zorg ervoor dat de kat niet zonder toezicht bij de baby kan komen. Als zou de kat nooit wat expres doen, hij kan wel per ongeluk ongelukken veroorzaken. Jonge kinderen zien katten vaak nog als een speeltje. Als de kat zich bedreigt voelt, zou hij kunnen gaan krabben. Leer jonge kinderen dat ze rustig met een kat om moeten gaan en laat ze nooit alleen.