Laden...

Algemene informatie kittens 

Katten zijn ontzettend populaire huisdieren in Nederland. Het houden van een kat kan een positieve invloed op de gezondheid van de mens hebben en biedt veel gezelligheid. Een goede opvoeding is er belangrijk. Dit helpt de kat goed om te gaan met nieuwe mensen, nieuwe dieren en nieuwe situaties. 

Zorgen

KittensEen kat heeft veel zorg nodig: 

  • Persoonlijke aandacht;
  • Elke dag voeding en vers water;
  • Comfortabele, schone rustplaats;
  • Elke dag een schone kattenbak (of toegang naar buiten);
  • Regelmatig ontwormen en ontvlooien;
  • Regelmatig borstelen;
  • Regelmatig laten vaccineren;
  • Castreren (indien van toepassing).

Kitten in huis nemen 

Als u een kitten net in huis neemt, brengt dit veel stress mee voor de kitten. Hij moet wennen aan een nieuw huis, nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Zorg ervoor dat het huis afgesloten is, zodat de kitten niet weg kan lopen. 

Als eerst moet u een plekje maken waar de kitten zich veilig kan voelen, een rustplaats. Ook moet ze direct weten waar de kattenbak, drinkbak en voerbak staat. 

Kennis maken met huisgenoten 

Het kennis maken moet geleidelijk aan gaan. Vooral wanneer er kinderen in huis zijn. Laat de kitten nieuwsgierig worden en zelf naar u toe komen. 

Het kennis maken met een andere kat of hond moet voorzichtig, zodat er geen ongelukken gebeuren. Als de eerste ervaring met een ander dier slecht voorloopt, kan de kitten een trauma oplopen. 

Sommige honden kunnen snel opgewonden of aggressief worden, vooral als ze geen katten gewend zijn. Het is de bedoeling om de hond zo kalm mogelijk te houden. Dit kunt u het beste doen door de hond aan de lijn te zetten. Zet de kitten in een veilige hoek en laat haar zelf rustig de hond benaderen. Dit kan wat tijd kosten. Beloon de hond op goed gedrag. Een hond die gewend is aan katten, kunt u ook beter aan de lijn houden. Laat de kitten en hond een aantal keer voorzichtig in contact komen met elkaar. Laat ze nooit met elkaar alleen tot ze helemaal aan elkaar gewend zijn. 

Voeding 

Wanneer u een kitten voor het eerst voer geeft, kunt u het beste het voer geven dat de kitten gewend is. Verandering van voer in combinatie met de stress van een nieuw huis kan leiden tot klachten, zoals maagklachten en diarree. Als u ander voer wil geven, kunt u het nieuwe voer mengen met het oude voer. Steeds iets meer van het nieuwe voer er door heen mengen, zodat de kitten er langzaam aan kan wennen. Net zoals een baby heeft een kitten een kleine maag, het moet dus meerdere malen per dag te eten krijgen. Katten moeten altijd beschikken over een bak met vers water. 

Kittens 8 - 12 weken hebben vier keer per dag eten nodig. 

Als u uw kitten melk wil geven, geef dan speciale kattenmelk. Normale koeienmelk kan leiden tot diarree. 

Vaccinaties 

Kittens moeten gevaccineerd worden om ze te beschermen tegen fataal lopende infecties. Wanneer de kitten tussen de 8 - 9  weken oud is, wordt de eerste vaccinatie toegediend. De herhalingsenting vindt plaats op ongeveer 12 weken. 

Ontwormen 

Kittens moeten tussen de 3 - 4 weken behandeld worden tegen spoelwormen. Daarna moeten ze elke twee weken behandeld worden tot ze twee maand oud zijn. Vervolgens moeten ze elke maand behandeld worden tot ze zes maand oud zijn. Hierna moeten ze vier keer per jaar behandeld worden. Lintworm wordt ook geadviseerd.