Laden...

Algemene informatie knaagdieren 

Er worden allerlei soorten knaagdieren in Nederland gehouden als huisdier. De meest bekende soorten zijn de cavia en de hamster. Knaagdieren hebben vaak een aantrekkingskracht op mensen vanwege hun knuffelbare uiterlijk. Ze zijn ook erg populair bij kinderen. Sommige soorten knaagdieren kunnen erg tam worden en een band scheppen met het baasje. 

Meer dan de helft van de zoogdieren behoort tot de orde van knaagdieren. De groep is onderverdeeld in 32 families. 

Knaagdieren worden vaak gezien als ongewenste plaagdieren, omdat ze zich snel voortplanten en daardoor in grote aantallen voorkomen. 

Vroeger werden knaagdieren niet gehouden als huisdieren. Cavia's werden bijvoorbeeld gehouden voor voedsel voor de mens, ratten en muizen waren laboratoriumdieren en chinchilla's en eekhoorns werden gehouden voor het bont. 

Door het fokken ontstonden er allerlei verschillende kleurvarianten. Hierdoor werden ze voor de mens aantrekkelijk om als huisdier te houden. 

Kinderen met knaagdieren

Veel soorten knaagdieren houden er niet van om opgepakt te worden. In de natuur betekent dat dat ze worden opgegeten, daarom kunnen ze gaan bijten. De meesten zijn snel en kwetsbaar en kunnen daardoor moeilijk door kinderen gehanteerd worden. Er zijn echter genoeg soorten die wel geschikt zijn voor kinderen. Ratten bijvoorbeeld kunnen goed tam worden en vinden het dan ook niet erg om opgepakt te worden. Ook cavia's kunnen goed gewend raken aan mensen en houden er best van om geaaid te worden, alleen dan wel met beide pootjes op de grond. 

Verzorging

Knaagdieren hebben zoals elk ander dier natuurlijk ook verzorging nodig. Hoeveel tijd je kwijt bent aan de verzorging, ligt aan het soort. Elk knaagdier moet dagelijiks gevoerd worden en een bakje met schoon water hebben. Het verschilt per soort hoe vaak het hok schoon gemaakt moet worden. Urinedamp geeft een irritantie aan de luchtwegen bij de dieren zelf, daarom is regelmatig schoon maken dus belangrijk. 

Sommige soorten hebben ook aandacht nodig, als in dat ze geaaid moeten worden. Sommigen hebben wat extra beweging nodig, dus moet er tijd vrij gemaakt worden om het dier buiten het hok te laten bewegen. 

Kosten voor het houden van een knaagdier

Eenmalige kosten: 

  • Aanschafkosten van het dier 
  • Verblijf 
  • Transportbox 

Vaste kosten: 

  • Voer
  • Hooi
  • Bodembedekking 
  • Dierenarts (indien van toepassing)

Mannetjes en vrouwtjes

Bij veel soorten kunnen mannetjes niet goed bij elkaar leven. Vrouwtjes kunnen vaak wel met elkaar leven, maar het is beter dat ze vanaf kleins af aan al met elkaar samenleven. Gemengd kunnen ze ook met elkaar leven, alleen bij sommige soorten is het niet slim om meerdere mannetjes bij vrouwtjes te zetten. 

Als u een mannetje en vrouwtje bij elkaar zet, moet het mannetje tijdig worden gecastreerd. Knaagdieren krijgen snel jongen, dus als het mannetje niet gecastreerd wordt zit het hok zo vol.