Laden...

Algemene informatie paarden 

Paarden werden vroeger gehouden als werkpaard. Tegenwoordig worden ze meer als huisdier gehouden. 

Algemeen 

Paarden zijn vluchtdieren, ze willen graag soortgenoten om zich heen hebben om zich prettig te voelen. Ze hebben veel beweging nodig, daarom willen ze het liefst in een groot weiland staan. Er zijn veel verschillende soorten paarden- en ponyrassen. Ze verschillen van elkaar in kleur, bouw, grootte, karakter, etc. Paarden kun je ook onderverdelen in paarden en pony's. In Nederland wordt het tot een pony gerekend als de shofthoogte onder de 1,57 m zit. Internationaal gezien ligt de grens bij de 1,47 m. Verder zijn paarden onder te verdelen in koudbloeden, volbloeden en warm- of halfbloeden. Paarden en pony's krijgen gemiddeld een leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. 
Pony's worden over het algemeen ouder dan paarden. 

Voeding 

Paarden eten voornamelijk gras en ruwvoer (zoals hooi). Ze eten van nature de hele dag door kleine beetjes. Als een paard op stal staat, is het daarom beter om het paard meerdere malen per dag een klein beetje hooi te geven. Als het paard veel werkt, kunt u naast hooi ook wat krachtvoer geven. 

Voortplanting 

Paarden worden bij ongeveer anderhalf jaar oud vruchtbaar. Merries zijn 11 maanden drachtig van een veulen. Het kan zijn dat een merrie soms langer drachtis is. Vaak worden veulens die als sportpaard worden getraind, na vierenhalf maand bij de moeder weggehaald (gespeend). Voor een gespeend veulen is het beter om op te groeien tussen leeftijds- en soortgenoten. Spelen met leeftijdsgenoten heeft een positieve invloed op het leervermogen, fysieke ontwikkeling en sociale relaties.