Laden...

Allergie bij honden

Bij honden komen vrij vaak overgevoeligheidsreacties voor. Vaak gaat het om een echte allergie. De meeste overgevoeligheidsreacties gaan gepaard met jeuk en huidafwijkingen. Er zijn drie groepen van overgevoeligheidsreacties te onderscheiden. Vlooienallergie, voedselallergie en atopie. Maar er bestaat geen strikte scheiding tussen de verschillende allergieën en ze versterken elkaar. Zo heeft 30% van de honden met atopie ook een voedselallergie.

Vlooienallergie

Bij een vlooienallergie is de hond overgevoelig voor vlooienbeten. Als er eenmaal een overgevoeligheid bestaat is één enkele beet weer genoeg voor zo’n 6 weken jeuk. De jeuk en de veranderingen aan de huid zien we voornamelijk op het achterste deel van de rug boven de staart en de achterkant van de dijen. De behandeling bestaat uit een goede vlooienbestrijding, in het begin eventueel gecombineerd met medicijnen tegen de jeuk. De middelen tegen vlooien moeten elke 4 weken en het hele jaar door worden toegediend.

Voedselallergie

Voedselallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitbestanddelen in de voeding. De jeuk en de huidveranderingen zien we vooral in de liezen, de oksels, de oren en rondom de anus. Een speciaal dieet gedurende 2 maanden lang, waarbij die bepaalde eiwitten in de voeding ontbreken, gevolgd door een provocatie-test (opnieuw aanbieden van het oorspronkelijke voer), kan de aanwezigheid van een voedsel-overgevoeligheid aantonen of uitsluiten. De behandeling bestaat uit het geven van voeding die door de hond wel verdragen wordt.

Atopie

Atopie is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Atopie is een overgevoeligheid voor stoffen die ingeademd worden of direct door de huid worden opgenomen. Atopie kan seizoensgebonden optreden (zoals hooikoorts door pollen), maar ook door het hele jaar heen problemen geven (overgevoeligheid voor huisstofmijt). De eerste symptomen van atopie worden gezien op een leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar. Het begint meestal met roodheid van de huid en jeuk, en dat voornamelijk aan de voeten, kop en oren, de flanken, oksels en liezen en rondom de anus. De diagnose wordt gesteld op grond van de verschijnselen. Soms wordt aanvullend een bloedonderzoek gedaan om de stoffen op te sporen waar de hond overgevoelig voor is. De behandeling van atopie is individueel maatwerk. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van medicijnen en/of immunotherapie.

Behandeling van allergie bij honden

Voor de behandeling op de lange termijn is belangrijk:

  • Een evenwichtige voeding die rijk is aan essentiële vetzuren (visolie) en bij voedselovergevoeligheid speciaal dieetvoer.
  • Een goede bestrijding van parasieten (vlooien, mijten en wormen).
  • Een goede hygiëne van de huid (regelmatig wassen met shampoo).