Laden...

Diabetes bij honden

Wat is diabetes (suikerziekte)?

Bij diabetes maakt uw hond te weinig insuline aan. Dit hormoon zorgt voor de opname van glucose (suiker) in de lichaamscellen. Als uw hond diabetes heeft komt de glucose dus niet in de cellen, terwijl die cellen het juist nodig hebben als brandstof. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid glucose in het bloed juist te hoog wordt. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast. Doordat de glucose in het bloed vocht ontrekt aan de cellen zal uw hond meer gaan drinken en plassen. Overgewicht en bepaalde medicatie (zoals prednison) kunnen diabetes veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van diabetes bij de hond?

  • Veel drinken.
  • Meer en vaker plassen.
  • Meer eetlust.
  • Gewichtsverlies (ondanks goed eten).
  • Slechte vachtconditie.
  • Snel moe.
  • Staar (troebele ooglens) aan beide ogen.

De behandeling van diabetes bij uw hond.

Hoewel diabetes meestal niet te genezen is, kunnen de meeste dieren goed behandeld worden. Bij suikerziekte is het belangrijk dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit is mogelijk door het toedienen van insuline. U geeft uw hond hiervoor iedere dag een injectie. In het begin zal er regelmatig gecontroleerd moeten worden of uw hond de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt.

Een speciaal dieetvoer kan veel bijdrage leveren aan de regulering van de glucose in het bloed. Eten verhoogd de hoeveelheid glucose in het bloed. Het is verstandig om uw hond 2x daags te voeren. Als uw hond 1x per dag een injectie insuline krijgt, geef dan de 2e maaltijd 7 uur na de injectie.

Daarnaast  heeft ook bewegen invloed op het glucosegehalte. Een heel lange wandeling is prima, maar geef uw hond dit dan elke dag. Ineens veel langer wandelen of veel actiever spelen kan leiden tot een te laag suikergehalte.

Bij onlinehuisdierapotheek.nl vind u speciaal dieetvoer voor honden met diabetes. De merken Specific, Royal Canin en Sanimed hebben dieetvoer van hoogwaardige kwaliteit die de suikerspiegel van uw hond stabiel houden.