Laden...

Maagklachten en diaree bij honden

Maag- en darmklachten bij honden kunnen diarree, braken en/of verstopping veroorzaken. Maag- en darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en acuut of chronisch van aard zijn. Op onlinehuisdierapotheek.nl vindt u medicijnen voor de behandeling van maag- en darmklachten. Ook kunt u met een speciaal dieetvoer de maag- en darmklachten behandelen of voorkomen.

Diarree.
Acute diarree bij honden wordt vaak veroorzaakt door virussen. Tegen de belangrijkste virussen (Parvo, hondenziekte) worden honden gevaccineerd. Sommige bacteriën en plotselinge veranderingen in het voer kunnen ook diarree veroorzaken. Heeft uw hond acute diarree dan is het verstandig uw hond meerdere malen per dag, kleine hoeveelheden voer te geven. Laat uw hond niet vasten! Uw hond heeft juist al zijn voedingsstoffen nodig. Wil de hond zijn eigen voer niet eten dan is een licht verteerbaar voer, zoals Specific Digestive Support, een goed alternatief. Zorg er ook voor dat uw hond voldoende drinkt, dieren met diarree verliezen snel veel vocht. Geef eventueel een ondersteunende drank zoals O.R. ace ter voorkoming van uitdroging en/of elektrolyten tekort.
Ook zijn er diergeneesmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de diarree sneller over gaat zoals Finidiar en Iso-gel. Houdt de diarree langer dan 3 dagen aan, is uw hond er ziek van of is het een pup of een oude hond, neem dan contact op met uw dierenarts. Bij bloederige diarree of chronische diarree is het verstandig de ontlasting van uw hond te laten onderzoeken.

Wormen.
Honden met worminfecties hebben soms ook last van diarree. Is uw hond de laatste tijd niet ontwormd? Behandel hem dan met een breed-spectrum ontwormingsmiddel zoals Milbemax. Behandel uw volwassen huisdieren minimaal 4 x per jaar tegen wormen. Pups en kittens worden vaker ontwormd.

Giardia.
Giardia is een van de meest voorkomende maagdarmparasieten bij honden. Vooral bij chronische diarree bij honden moet aan Giardia gedacht worden. Het is niet eenvoudig om een besmetting met Giardia aan te tonen omdat een geïnfecteerd dier niet altijd cysten (wormeieren) uitscheidt met de ontlasting. De behandeling van Giardia bestaat uit een driedaagse kuur met Panacur. Giardia is een Zoönose, dat wil zeggen dat het besmettelijk is voor mensen. Honden kunnen zichzelf herbesmetten door bijvoorbeeld eitjes die nog aan de vacht kleven op te likken. Hygiëne is daarom zeer belangrijk. Reinig manden en kussens, voer- en drinkbakken grondig. Was uw hond grondig met een shampoo.

Braken.
Wanneer een hond een enkele keer braakt, door bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel, hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Een lichte gastritis (maagontsteking) gaat meestal vanzelf weer over. Houd uw dier eventueel enkele uren nuchter en begin daarna weer met kleine beetjes licht verteerbare voeding en kleine beetjes water. Eventueel kunnen tabletten Emeprid helpen het braken sneller te doen stoppen. Wanneer uw dier ziek of sloom is, het braken aanhoudt, het braaksel stinkt en/of u het vermoeden heeft dat uw dier een vreemd voorwerp opgegeten heeft, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Voedselovergevoeligheid / Voedselallergie
Een voedselovergevoeligheid of-allergie kan ook braken of diarree tot gevolg hebben. De diagnose kan door een dierenarts gesteld worden. Dieren met een voedselovergevoeligheid of -allergie hebben speciaal dieetvoer nodig. Wij leveren onder andere Royal Canin Hypoallergenic, Royal Canin Sensitivity Control, Specific Food Allergy Management (Plus)Sanimed Atopy/Sensitive en Trovet Regulator OHD.