Laden...

Wat is dementie bij de hond?

Dementie wordt ook wel eens seniliteit genoemd. Bij de hond wordt de term CDS of Cognitief Disfunctie Syndroom nog meer gebruikt.

Dementie is een ernstige aandoening waarbij het functioneren van de hersenen geleidelijk achteruitgaat. Dementie kent diverse vormen. Bij de oudere hond vertoont de dementie meer gelijkenissen met de ziekte van Alzheimer. Hierbij ontstaan er tussen de hersencellen een opeenhoping van eiwit met als gevolg dat de hersenen niet goed meer kunnen functioneren. De dementie kent een traag begin en een progressieve achteruitgang. Het komt frequent voor bij oudere honden zonder dat er andere kwalen hoeven te zijn. Maar bij sommige honden kan de dementie zich sneller ontwikkelen door medische aandoeningen zoals onder andere hersentumoren of ruggenmergtumoren, lumbosacrale ziekten of hart-en nierfalen.

Oorzaak dementie

Het zenuwstelsel en in het bijzonder in de hersenen van oudere honden zijn heel gevoelig voor vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die hun ontbrekende elektron aan de gezonde cellen ontnemen waardoor deze cellen beschadigd raken.Onder invloed van vrije radicalen zet amyloid, een eiwitfragment die het lichaam normaal aanmaakt, zich af in de bloedvaten waardoor deze smaller worden. Op die manier ontstaat er een zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam van de hond reageert hierop door de bloedvaten open te zetten met als gevolg dat er zuurstofrijk bloed in de bloedvaten stroomt. Spijtig genoeg veroorzaakt dit zuurstofrijk bloed de vorming van vrije radicalen die schade aanrichten aan de hersenen. Dit veroorzaakt vaak gedragsveranderingen die gepaard gaan met dementie. We kunnen dus aannemen dat het deze vrije radicalen zijn die aan de basis ligt van de dementie bij de hond.

Vanaf welke leeftijd is de hond senior?

Afhankelijk van het ras bereiken honden de senior-fase op verschillende leeftijden. Algemeen kunnen we volgende richtlijnen geven. Dit is een gemiddelde. Veel hangt af van hun algemene gezondheidstoestand en conditie.

 • Kleine rassen (tot 10 kg) : 8 jaar
 • Middelgrote rassen (10 kg -25 kg): 7 jaar
 • Grote rassen (26 kg- 40 kg): 6 jaar
 • Heel grote rassen (meer dan 40 kg): 5 jaar

Vanaf deze leeftijd is het nuttig om de hond regelmatig te controleren op ouderdomskwalen waarmee oudere honden lichamelijk mee kunnen geconfronteerd worden en gedragsveranderingen die eventueel zouden kunnen duiden op dementie.

Symptomen dementie

 • Afgenomen oriëntatie: de hond verdwaalt in zijn eigen huis, blaft tegen onzichtbare zaken
 • Verandering van slaappatroon: omkering dag-nachtritme
 • Onzindelijkheid: de hond kan opeens weer in huis beginnen plassen
 • Veranderde sociale interacties en activiteiten: sommigen trekken zich terug, herkennen plaatsen, mensen en soortgenoten niet meer, anderen worden heel aanhankelijk
 • Verlatingsangst: ze zijn onrustig als ze alleen gelaten worden (beginnen te blaffen of janken)
 • Vergeten commando's en aangeleerd gedrag
 • Worden ongehoorzaam
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde opwinding: kent geen enthousiasme meer bij activiteiten
 • Verstoring van het gehoor
 • Moeite met ingewikkelde handelingen zoals onder andere trappen op en af gaan, moeite om te bewegen
 • Tremoren, cirkelen, compulsieve stoornissen
 • Maken van abnormale geluiden
 • In zeldzame gevallen en bij prikkelbare honden kan agressie, angst of pijn optreden

Deze gedragsveranderingen gebeuren geleidelijk aan. Maar voordat je het louter als dementie bestempeld, is het aangeraden om op controle bij de dierenarts te gaan. Lichamelijke ouderdomskwalen kunnen eveneens aan de basis liggen van een aantal symptomen. Het oriëntatievermogen kan afnemen omwille van een verminderd zicht- of reukvermogen. Onzindelijkheid kan voortkomen uit een slecht sluitende kringspier van de blaas. Pijn kan ook een gedragsverandering teweegbrengen en pijnstillende medicijnen kunnen dan eventueel een oplossing zijn.

Behandeling dementie

De dierenarts kan hem medicatie voorschrijven die de dementie afremmen. Er kan ook voeding voorgeschreven worden die de dementie afremmen. Deze voeding bestrijden de hersenveroudering en bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten en vetzuren uit groenten, die de schadelijke vrije radicalen afremmen en onschadelijk maken.

Als eigenaar is het belangrijk hem structuur te geven en stress te vermijden Stimuleer hem zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak onder andere door zoekspelletjes en vaak herhaling van aangeleerde commando's of gedrag. Probeer hem 's avonds veel activiteiten te geven zodat hij 's nachts toch vermoeid in slaap valt. Omring hem met veel liefde en aandacht want een dementerende hond is sneller angstig en onzeker. Probeer de dementie zo vlug mogelijk te achterhalen, hoe vroeger de behandeling, hoe beter het resultaat, ook al kan je de dementie niet genezen.

Vooruitzichten

Dementie blijft een levensbedreigende aandoening maar als je de symptomen vroeg herkent en vroeg met de behandeling start, heb je de beste resultaten.