Laden...

Verlatingsangst bij honden 

Verlatingsangst is een veel voorkomend probleem bij honden. Ze uiten dit in; overmatig blaffen, janken, piepen, onzindelijkheid, etc. Dit ontstaat vaak al wanneer uw hond nog jong is. 

Ontstaan van verlatingsangst

Puppy's zijn gewend dat er altijd mensen of andere dieren om zich heen zijn. Als ze plots alleen achter blijven, kan er een angst ontwikkelen. Het kan ook dat er op latere leeftijd pas een angst ontwikkeld. Dit kan komen doordat uw hond een 'trauma' heeft opgelopen. Daarbij kunt u denken aan; hard lawaai bij de buren, onweer, vuurwerk, inbraak, et cetera. 

Verlatingsangst aanpakken

Uw hond merkt direct wanneer u uw huis wil verlaten. Zonder dat u het door hebt, volgt u een bepaald ritueel, zoals schoenen aantrekken, jas pakken, lichten uitzetten. Uw hond heeft dit direct door en begint steeds nerveuzer te worden. Een aantal tips om verlatingsangst aan te pakken:

  • Zorg ervoor dat u het ritueel doorbreekt, zodat uw hond het niet meer door heeft wanneer u weg gaat. Dit kunt u doen door zomaar je schoenen aan te trekken zonder weg te gaan, de auto sleutels pakken zonder weg te gaan, et cetera.
  • Zorg ervoor dat uw hond al een groot gedeelte van zijn energie kwijt is, door voordat je weg gaat met hem te gaan wandelen.
  • Uitgebreid afscheid nemen en begroeten als u weer thuis komt is niet goed.
  • Geef uw hond afleiding als u weg bent, bijvoorbeeld door hem een Kong met iets lekkers er in te geven.
  • De radio aanlaten als je weg gaat, zorgt voor een geruststellende afleiding voor de hond. Dan heeft de hond minder het gevoel dat hij alleen is.
  • Er zijn verschillende supplementen en hulpmiddelen verkrijgbaar die uw hond kunnen helpen bij verlatingsangst, zoals Adaptil, Zylkene of een Thundershirt.

Benchtraining 

Een bench kan uw hond ook helpen om over zijn verlatingsangst heen te komen. Een hond moet de bench als een vertrouwde ligplaats gaan zien. Als u dan weg gaat van huis, moet u uw hond in de bench stoppen zodat hij een veilig vertrouwd gevoel krijgt. Een woonkamer is vaak te groot, wat alleen maar bijdraagt aan de stresssituatie.