Laden...

Puppy in de groei

Groeit uw pup te snel?

Afhankelijk van de grootte van het ras blijkt de optimale groeisnelheid in de eerste 2 levensjaren sterk te variëren. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50 % van hun eindgewicht behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen in dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren. Dit betekent bijvoorbeeld dan ook dat grote rassen, in vergelijking tot kleine rassen,er 2 keer zolang over doen om 95 % van het eindgewicht te behalen.

In deze grafiek wordt de relatie aangetoond tussen enkele willekeurig gekozen eindgewichten en de gewichttoename in de eerste 6 maanden,uitgedrukt in het percentage van het eindgewicht. Met behulp van deze groeicurve kan u nu een gewenst gewicht worden bepaald voor bijvoorbeeld de eerste zes maanden, waarmee vervolgens de hoeveelheid voer kan worden berekend.  

Om een harmonische gewichtontwikkeling van uw hond te bereiken, is het belangrijk de volgende punten na te gaan:

• Wat is het te verwachten volwassen gewicht

• Wat mag mijn hond op dit moment wegen en welke hoeveelheid hondenvoer hoort hierbij?

• Wat is het actuele gewicht van mijn hond?

• Eventueel voergift veranderen?

Weeg uw hond 

Een belangrijke handeling is dus het wegen van uw hond, het is sterk aan te bevelen uw hond regelmatig te wegen om te controleren of het gewicht van uw hond overeenkomt met het gewenste gewicht. Komt u niet in de buurt van het gewenste gewicht , dan is het verstandig het voedingspatroon van het hondenvoer aanpassen. Het is verstandig om een pup om de twee weken te wegen . Want alleen bij regelmatig wegen kunt u bij ontsporingen op tijd corrigeren door de hoeveelheid puppyvoer aan te passen.
Het wegen is simpel, u neemt uw eigen weegschaal, gaat erop staan met de hond en daarna alleen . Beide gewichten trekt u van elkaar af, waarna het gewicht van de pup overblijft.

Hoe lang pupvoer geven? 

Met het voeren van jonge honden worden veel fouten gemaakt. In veel gevallen resulteert dit in een te zware en slome hond. Of uw hond krijgt bij warm weer extra veel last van de hitte. Te veel vetaanzetting leidt soms ook tot kortademigheid. Veel ernstiger echter zijn de skeletafwijkingen die veroorzaakt kunnen worden door een te snelle/zware groei. Vooral pups van middelgrote rassen tot zeer grote rassen blijken te snel te groeien, wanneer zij in de eerste 6 maanden van hun leven te veel voer krijgen. Een overbelasting van het skelet op jonge leeftijd, als gevolg van overgewicht, en een te vroege verbening van het kraakbeen kan gewrichtsafwijkingen tot gevolg hebben. Deze afwijkingen bemoeilijken de bewegingen van de hond. Heup Dysplasie wordt vooral erfelijk bepaald. Maar een hond met een aanleg voor HD, die tijdens de groeifase te veel is gevoerd, vertoont in ernstiger mate aandoeningen dan een hond die volgens de norm is gevoerd. Bot-,gewrichts- en bewegingsproblemen, soms duurt het jaren voordat uw hond er last van krijgt. Maar de basis wordt al tijdens de groei gelegd!

Vaak krijgen mensen het advies om een pup hondenvoer te geven voor een volwassen hond.De kracht van een hondenvoer zit echter in de eiwitten en de vetten. Eiwitten en vetten zijn opbouwstoffen , deze heeft een pup nodig om te groeien. Als u dus besluit om een hondenvoer te gebruiken voor een volwassen honden, dan krijgt de pup een tekort aan bepaalde grondstoffen die erg belangrijk zijn. In een hondenvoer of hondenbrokken voor volwassen honden zitten namelijk weer minder eiwitten en vetten , anders zou deze te dik worden. U kunt wellicht beter tijdelijk minder pupvoer gaan geven.