Laden...

Een teek verwijderen bij de hond

Teken kunnen ernstige ziekten overdragen op een hond. Het is daarom raadzaam uw hond preventief te behandelen tegen teken. Wij hebben hiervoor een breed scala aan tekenmiddelen.

Controleer in ieder geval na elke wandeling uw hond op teken. Het liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur. De kans op overdracht van ziekten is dan Teek verwijderen hondnog erg klein.

  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Doet u dit wel dan bestaat de kans dat de teek zijn maaginhoud met ziekteverwekkers leegt in de hond.
  • Gebruik voor het verwijderen van de teek een tekenhaakje. Hierdoor wordt er geen druk uitgeoefend op het lichaam van de teek tijdens het verwijderen, en wordt de kans op het overbrengen van bacterien vermindend.
  • Na het verwijderen van de teek kan er een rood gezwollen bultje op de plek van de tekenbeet ontstaan. Dit trekt meestal na een paar dagen vanzelf weg.
  • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium, en was de handen goed, liefst met desinfecterende zeep. 

Is de teek niet goed verwijderd?

Heb je per ongeluk de teek slechts gedeeltelijk verwijderd, dan is het van belang om te weten welk deel van de teek is blijven zitten. Als alleen de hypostoom (steeksnuit) of delen ervan achter blijft, dan zorgt dat waarschijnlijk niet of nauwelijks meer voor risico's op een infectie; wel kan het de huid irriteren. Gevaarlijker is het als de kop van de teek blijft zitten. Hierin kunnen zich nog de speekselklieren met mogelijk ziekteverwekkers bevinden. Probeer de kop dan alsnog te verwijderen.

Noteer de tekenbeet

Noteer op welke datum en waar de teek uw hond gebeten heeft. Zo kun je de plek goed in de gaten houden en mocht je denken dat er iets mis is, de gegevens doorgeven aan de dierenarts.

Wat te doen met verwijderde teken?

Heb je een teek verwijderd, doe hem dan in een (met plakband goed afgesloten) doosje of kokertje en gooi deze buiten bij het vuilnis. Ook kun je de teek tussen dubbelgevouwen plakband doen en dit weggooien. Plet de teek niet en spoel deze ook niet door de wc.