Laden...

Ringworm bij de hond

Ringworm is een zeer besmettelijke schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in de dode, oppervlakkige lagen van de huid, haren en nagels. 

Hoe ziet ringworm er uit?

Bij mensen komt een schimmelinfectie vaak voor in een ringvorm, vandaar de naam. Bij honden komt de schimmelinfectie meestal in een andere vorm voor. U herkent ringworm aan schilferige plekken met opstaande haren en korstjes. De korstjes zijn makkelijk los te trekken en zien er poederig en schilferig uit. Ook laten de haren erg gemakkelijk los waardoor kale en dun behaarde plekken ontstaan. Het is mogelijk dat de hond schimmel met zich meedraagt zonder kale plekken te krijgen. Het kan een zeer hardnekkige infectie zijn, daarom is het belangrijk dat de hond goed behandeld word. 

Hoe raakt de hond besmet met schimmel?

Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen zijn moeilijk te doden, waardoor ze jarenlang kunnen overleven. Vaak raken de honden dus besmet via de omgeving. Ze kunnen ook besmet raken als ze in contact komen met dieren die al besmet zijn. Honden met een verminderde immuniteit, zoals jonge honden, oudere dieren of dieren die al een andere ziekte hebben, zijn gevoelig voor ringworm. 

Hoe wordt ringworm bij honden behandeld? 

Rond de kale/dun behaarde plekken, de haren wegscheren en met (schimmeldodende) shampoo of zalf te smeren. Hierdoor kunnen er geen nieuwe sporen in de omgeving terecht komen. De omgeving moet ook behandeld worden. Dit kan d.m.v. goed te stofzuigen en met verdunde bleek of ketoconazole de omgeving behandelen, zodat het aantal sporen wordt teruggebracht.