Laden...

Spoelworm bij honden

Spoelwormen vormen een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens en dier. Besmetting van  de hond met spoelwormen (Toxocara) kan zoveel mogelijk worden voorkomen door de dieren te ontwormen volgens een strikt schema.

Preventie van spoelwormen bij de hond

Het allerbelangrijkste is het ontwormen van de pups. Een pup wordt al in de baarmoeder besmet met wormen. En komt dus met wormen besmet ter wereld. Later worden ze besmet via de moedermelk, en weer later door het opeten van besmette wormeitjes.

Gevolgen van spoelwormen bij de hond

Een wormbesmetting vermindert de conditie van uw huisdier, maar dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn! U kunt dus meestal aan uw hond niet eens zien dat hij besmet is met wormen. Soms is het wel zichtbaar; een dikke buik, een doffe vacht, diarree, braken en bij een erge besmetting zelfs wormen in de ontlasting of in het braaksel.

De volwassen worm Toxocara leeft in de darm van hond en kat en legt daar de eitjes, tot 200.000 per dag! De eieren komen met de ontlasting naar buiten. Vooral zwangere vrouwen, kinderen die buiten spelen in zandbakken en volwassenen die graag tuinieren, zonder op tijd de handen te wassen, lopen het grootste risico.