Laden...

Teken bij de hond

Veel mensen vergissen zich erin, maar teken zijn er het hele jaar door. Men denkt over het algemeen dat teken in de winterperiode niet actief zijn, maar daar gaat het mis. Door de zachte winters blijven veel teken juist actief en komen zo in steeds grotere aantallen voor in struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad.

Wat zijn teken?

In Nederland spreken we van de "harde teek" Ixodes ricinus. Het zijn kleine spinachtige insecten. Ze zijn het actiefst tussen maart en oktober en voornamelijk bij vochtig weer. Teken laten zich vallen op uw hond of op uzelf, hecthen zich en zuigen bloed op.

Ziektes

Teken kunnen ziektes met zich meedragen. De meest bekende ziekte is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan zich ontwikkelen bij zowel dieren als bij mensen. Zodra de teek in de huid gebeten heeft, zuigt hij zich vol met bloed. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans wordt dat je besmet raakt met de ziekte. Als je gebeten bent door een teek, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden. 

Babessiosis is een levensgevaarlijke protozoaire infectie. Deze lijkt op malaria. Om deze ziekte over te kunnen brengen, moet de teek minstens 24 uur aan je vast gehecht zijn. 

Hoe moet je teken verwijderen?

Teken zijn makkelijk te verwijderen. Het beste is om de teek bij de kop te pakken en met een draaibeweging eruit te halen. Dit kan met behulp van een tekenhaakje. Het beste is natuurlijk om uw dier preventief tegen teken te behandelen. 

Teken voorkomen 

Om teken te voorkomen, moet zoveel mogelijk contact vermeden worden met hoog gras en struikgewas. Een hond moet dan ook na elke wandeling gecontroleerd worden op teken.

Niet doen! 

Het is absoluut afgeraden om de teek te proberen verdoven/verwijderen met behulp van alcohol of een sigaret. Dit kan een reactie opwekken voor de teek om zijn maag inhoud uit te spugen. Hierdoor wordt de kans op ziektes groter.