Laden...

Voedselallergie bij de hond

Een voedselallergie komt vrij regelmatig voor. Heeft uw hond een voedselallergie of voedselintollerantie dan is hij overgevoelig voor een bepaald ingrediënt in de voeding. Het bestanddeel waar de hond allergisch voor is wordt allergeen genoemd. Honden kunnen allergisch zijn voor verschillende eiwitten in het voer, o.a. rund, kip, vis, lam, ei, zuivel, gluten en voederadditieven. 

Voordat een dier overgevoelig op een allergeen reageert, moet het al eerder in contact zijn gekomen met deze stof. Het lichaam ziet het allergeen als een ziekteverwekker en reageert hier op. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergene stoffen komen via de darmwand in de bloedbaan, waar ze het immuunsysteem triggeren.

Hoe herkent u een voedselallergie?

Een voedselallergie kan zich op verschillende manieren uiten. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Braken;
  • Diarree;
  • Borrelende buik;
  • Winderigheid;
  • Jeuk aan poten, in liezen, oksels, rond de anus/anaalklieren en de oren.

Behandeling van een voedselallergie bij honden

De diagnose van een voedselallergie kan alleen maar gesteld worden door een eliminatie dieet. Een speciaal dieet gedurende 2 maanden lang, waarbij die bepaalde eiwitten in de voeding ontbreken, gevolgd door een provocatietest (opnieuw aanbieden van het oorspronkelijke voer), kan de aanwezigheid van een voedselovergevoeligheid aantonen of uitsluiten. De behandeling bestaat uit het geven van voeding die door de hond wel verdragen wordt.

Voor de behandeling op de lange termijn is belangrijk:

  • Een evenwichtige voeding die rijk is aan essentiële vetzuren (visolie) en bij voedselovergevoeligheid speciaal dieetvoer.
  • Een goede bestrijding van parasieten (vlooien, mijten en wormen).
  • Een goede hygiëne van de huid.

Hypoallergeen hondenvoer

Er is speciaal hypoallergeen hondenvoer te verkrijgen dat geschikt is voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid. Deze volledige diervoeders bevatten gehydroliseerde eiwitten. Dit zijn eiwitten die zo verkleind zijn dat het lichaam ze niet herkend, waardoor er geen allergische reactie optreedt. Ook heeft hypoallergeen voer een beperkt aantal ingrediënten waardoor het aantal allergenen zoveel mogelijk wordt uitgesloten.

Trovet Regulator OHD 12.5 kg
Trovet Regulator OHD 12.5 kg € 75,00   € 67,50
Trovet Exclusion NVD 12.5 kg
Trovet Exclusion NVD 12.5 kg € 75,01   € 67,55