Laden...

Allergie bij katten 

Allergie komt regelmatig voor bij katten. Grofweg kun je ze in vier groepen indelen: 

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Atopie

Vlooienallergie 

Bij een vlooienallergie heeft het lichaam van de kat een overmatige reactie op het speeksel van de vlo. Er kan al een heftige reactie ontstaan bij slechts enkele beten. De kat krijgt vooral jeuk op zijn rug en bijt/likt hier de haren weg, waardoor er een grote kale plek ontstaat. De behandeling bestaat uit een goede vlooienbestrijding. Ook de omgeving moet behandeld worden, omdat daar eitjes, poppen en larven van de vlo kunnen zitten. 

Voedselallergie

Bij een voedselallergie heeft het lichaam van de kat een overmatige reactie op bepaalde bestanddelen uit de voeding. Deze vorm van allergie kan op elke leeftijd ontstaan, zelfs als de kat al jaren dezelfde voeding krijgt. De kat heeft veel jeuk, voornamelijk op de kop en aan de hals. De behandeling is vrij eenvoudig. Voer geven waar de kat wel tegen kan. Eiwitten zijn vaak de boosdoeners. Geef dus een speciaal dieet zonder eiwitten voor een bepaalde tijd. 

Atopie 

Atopie is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. Atopie is een overgevoeligheid voor stoffen die ingeademd worden of direct door de huid worden opgenomen. Het kan seizoensgeboden optreden, maar ook door het hele jaar heen. De eerste verschijnselen worden meestal zichtbaar op een leeftijd van 9 maanden tot 4 jaar. Katten bijten voornamelijk de haren op de buik weg. Voor de behandeling krijgt de kat medicijnen.