Laden...

Castratie van de kater en poes 

Op een leeftijd van ongeveer 6 maanden (kan ook eerder), wordt de kat en poes voor het eerst geslachtsrijp. 

Zodra een kater begint met sproeien, is het verstandig om hem direct te laten castreren. Het is het beste om dit te laten doen voordat hij 1 jaar wordt. Doe je dit niet, dan zal het moeiijk worden om dit af te leren na de castratie. 

Castratie kater 

Bij een castratie van een kater word de kater onder algehele narcose gebracht. Beide testikels worden chirurgisch verwijderd via kleine sneetjes in het scrotum. De avond voor de ingreep mag de kater niet eten. Drinken is wel toegestaan. Dit is bedoeld om complicaties tijdens de castratie te voorkomen. De wond wordt niet gehecht, omdat hij erg klein is. Als het wel zou worden gehecht, zou er eventueel ophoping van wondvocht ontstaan. De kat houdt door te likken de wond goed schoon. 

Voordelen castratie kater

Castratie van uw kat voorkomt:

  • Sproeien van de kater in het huis 
  • Een sterke urinegeur 
  • Territoriumgedrag van de kater; hierdoor zal hij minder de behoefte hebben om rond te zwerven en zal hij gemakkelijker in de omgang worden 

Castratie poes

Bij een castratie van een poes word de poes onder algehele narcose gebracht. Bij deze chirurgische ingreep worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd via een sneetje in de flank of buik. De avond voor de ingreep mag de poes niet eten, wel drinken. Als er geen complicaties plaatsvinden, mag de poes dezelfde dag nog naar huis. De hechtingen mogen na 7-10 dagen verwijderd worden. 

Voordelen castratie poes 

Castratie van uw poes voorkomt: 

  • Kittens 
  • Krolsheid 
  • Baarmoederontsteking 
  • Verkleint risico op melkkliertumoren (op latere leeftijd) 

Kat dikker na de castratie 

Na de castratie kan het zo zijn dat uw kater of poes dikker word. De hormoonhuishouding verandert, waardoor je kat minder eten nodig heeft. Na de castratie is het dus belangrijk om de dagelijkse voeding van uw kat aan te passen.