Laden...

Diabetes bij katten


Wat is diabetes (suikerziekte)?

Bij diabetes maakt uw kat te weinig insuline aan. Dit hormoon zorgt voor de opname van glucose (suiker) in de lichaamscellen. Als uw kat diabetes heeft komt de glucose dus niet in de cellen, terwijl die cellen het juist nodig hebben als brandstof. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid glucose in het bloed juist te hoog wordt. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast. Doordat de glucose in het bloed vocht ontrekt aan de cellen zal uw kat meer gaan drinken en plassen. Overgewicht en bepaalde medicatie (zoals prednison) kunnen diabetes veroorzaken.
 

Wat zijn de symptomen van diabetes bij de kat?

  • Veel drinken.
  • Meer en vaker plassen.
  • Meer eetlust.
  • Gewichtsverlies (ondanks goed eten).
  • Slechte vachtconditie.
  • Snel moe.

De behandeling van diabetes bij uw kat.

Hoewel diabetes meestal niet te genezen is, kunnen de meeste dieren goed behandeld worden. Bij suikerziekte is het belangrijk dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit is mogelijk door het toedienen van insuline. U geeft uw kat hiervoor iedere dag een injectie. In het begin zal er regelmatig gecontroleerd moeten worden of uw kat de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt.

Een speciaal dieetvoer kan veel bijdrage leveren aan de regulering van de glucose in het bloed. Eten verhoogd de hoeveelheid glucose in het bloed. Katten met diabetes hebben voeding nodig die caloriearm en vezelrijk is. Zeker bij te zware katten is het belangrijk dat ze afvallen.

Bij onlinehuisdierapotheek.nl vind u speciaal dieetvoer voor katten met diabetes. De merken Specific, Royal Canin en Sanimed hebben dieetvoer van hoogwaardige kwaliteit die de suikerspiegel van uw kat stabiel houden.