Laden...

Haarballen bij katten

Bijna elke katteneigenaar kent ze wel, van die donkere plakkaten van 2 tot 7 cm lang waar je 's morgens blootsvoets op weg naar de wc heerlijk over kunt uitglijden. Katten kunnen ongeveer een keer per maand een haarbal produceren, zelfs als u er nog nooit een gezien hebt. Andere katten verwerken de ingeslikte haren onopgemerkt via de ontlasting. Haren of haarballen kunnen echter ook irritatie van het maag-darmkanaal veroorzaken.

Hoe ontstaan haarballen?

Daar de kat erg schoon is besteedt die een hoop aandacht aan de vachtverzorging. Tijdens die vachtverzorging worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Die haren zullen in de maag aaneen klitten en een 'bal' vormen. Pas wanneer deze uitgebraakt wordt, krijgt de haarbal door de slokdarm de langgerekte vorm.

Het uitbraken van haarballen

Na verloop van tijd irriteert de maagwand en zal de kat de haarbal proberen uit te braken. Waarschijnlijk eten katten instinctief gras en wanneer niet voorradig ander groen in huis. Dit 'kattengras' irriteert de maag waardoor het braken opgewekt wordt.

Vastzittende haarbal

Heel zelden kunnen die haarballen in de darm zo hard worden dat ze operatief uit de darm moeten gehaald worden. Tekenen van een vastzittende haarbal zijn chronisch braken, vaker en kleinere hoeveelheden voedsel eten en geleidelijk gewichtsverlies.

Behandelen: wat kunt u er (preventief) aan doen?

  • Borstelen

U moet er een goede gewoonte van maken uw kat wanneer deze in de rui is geregeld te borstelen - bijvoorbeeld met de FURminator. Langharige kattenrassen vereisen ten minste één borstelbeurt per week. Door het borstelen haalt u het grootste gedeelte van de dode haren weg die anders tijdens de vachtverzorging door de poes zouden opgelikt worden. Het borstelen zorgt tevens voor een goede huidmassage wat de huid- en haarkwaliteit ten goede komt met minder dode losse haren tot gevolg.

  • Haarbalpasta

Verder kunt u tijdens de ruiperiode een speciale haarbalpasta - bijvoorbeeld Lax-a-past - toedienen aan uw kat. Deze pasta verweekt aanwezige haarballen en werkt licht laxerend, zonder diarree te veroorzaken. Deze pasta heeft over het algemeen een aangename smaak voor de kat waardoor toedienen geen probleem is.  Daarnaast is het aan te raden om zeker in de rui periode altijd kattengras te hebben staan, verkrijgbaar bij de meeste bloemisten en tuincentrums.