Laden...

Met de kat op reis 

Katten zijn erg gehecht aan hun territorium en voelen zich kwetbaar wanneer ze in een andere omgeving zijn. Het is dan dus extra belangrijk aandacht te besteden aan het reizen met een kat en op tijd maatregelen te treffen voor een ontspannen vakantie. Wij geven u alle informatie en tips die u nodig heeft! Voor actuele informatie raden wij altijd aan een bezoek aan uw dierenarts te brengen. Deze kan een passend advies geven over alle te nemen maatregelen.

Inentingen 

Als u op vakantie gaat naar het buitenland met uw kat, moet uw kat over een recente gezondheidsverklaring beschikken. Hij moet ook ingeënt worden tegen hondsdolheid, het bewijs hiervan moet u natuurlijk meenemen op vakantie. Een maand na toediening is de inenting pas geldig. 

In enkele landen moet uw kat in quarantaine voor een tijdje. Ruim voor uw vakantie moet u goed de regels van het land doornemen op het gebied van dieren meenemen, zodat u niet voor plotselinge verrassingen staat. 

Parasietenbestrijding

Ook in het buitenland is het belangrijk uw kat te beschermen tegen vlooien, teken en wormen. In het buitenland kunnen daarnaast ook andere parasieten voorkomen (zoals hartworm, vossenlintworm en zandvliegen) dan in ons land, het is dus goed van tevoren te kijken welk risico uw huisdier op vakantie loopt.

Wormen

Tegen de in het buitenland voorkomende vossenlintworm, haakworm en hartworm adviseren wij u de kat bij thuiskomst te ontwormen met Milbemax, en een maand later de behandeling te herhalen. (blijft u langer dan een maand in Zuid-Europa, begin dan na een maand met ontwormen en herhaal dat tot een maand na thuiskomst).

Klik hier om meer te lezen over het ontwormen van uw kat.

Teken

Bescherm uw kat in het buitenland tegen ziektes, overgebracht door teken, zoals Babesiose, Ehrlichiose en Rickettsiose. Wij raden hiervoor het gebruik van een Seresto band aan, deze geurloze halsband doodt teken en vlooien gedurende 7 – 8 maanden.

Klik hier om meer te lezen over tekenbestrijding bij uw kat.

Vlooien

Vanzelfsprekend moet u in de zomermaanden doorgaan met de maandelijkse vlooienbehandeling.

Klik hier om meer te lezen over het beschermen van uw kat tegen vlooien.

Gebruik van een reismandje

De meeste katten vinden het niet fijn om in een reismandje te gaan zitten, want een reismandje betekent vaak een bezoekje aan de dierenarts. Laat uw kat ruim voor vertrek wennen aan het reismandje. 

Om de kat op zijn gemak te laten voelen in het reismandje kun je een traktatie geven als hij erin zit en stop een dekentje o.i.d. erin zodat het bekend en vertrouwd ruikt. 

Reizen met de auto 

Als u uw kat in de auto meeneemt, is het verstandig om de kat in een reismandje te zetten. Een loslopende kat in de auto kan erg gevaarlijk zijn. 

Zet het reismandje niet achterin de auto met allemaal andere spullen er boven op of in de kofferbak. Hier is de ventilatie vaak slecht en kan ervoor zorgen dat de kat oververhit raakt. 

U kunt het reismandje op een stoel zetten met een veiligheidsgordel eromheen zodat het mandje niet verschuift. Ook kan u het achter één van de voorstoelen plaatsen. Op deze plekken is er een goede luchtdoorstroom. Heeft uw kat last van reisziekte? Neem dan extra maatregelen! Lees hier meer over reisziekte bij de kat.

Reizen met de trein 

Als u met de trein gaat reizen heeft u absoluut een reismandje nodig waar de kat onmogelijk uit kan ontsnappen.

Reizen met het vliegtuig 

Als u met uw kat op vakantie wil met een vliegtuig, moet u dit ruim van te voren plannen. Niet alle vluchten hebben een vergunning om dieren te laten vervoeren. Houd er dan dus rekening mee dat uw kat met een andere vlucht gaat dan u. Ook niet alle luchtvaartmaatschappijen laten het toe om de kat en de eigenaar samen te laten reizen. Deze aspecten kunnen van invloed zijn op de vlucht die u boekt. 

Boek (indien mogelijk) een rechtstreekse vlucht. Dit kan eventuele problemen voorkomen met het wachten in een koud of erg warm land. 

Katten kunnen alleen in het vrachtuim van een vliegtuig vervoerd worden. De kooi waar ze in zitten moet aan bepaalde voorwaarden voldoen op gebied van gewicht en afmetingen. De kooi moet groot genoeg zijn voor het dier om rechtop te kunnen staan en rond te draaien. De International Air Transport Association Standards heeft hier allemaal regels voor.

Kat in een nieuwe omgeving 

De kat heeft een paar dagen nodig om aan zijn nieuwe omgeving te kunnen werken. Plaats hem in een kamer zodat hij veilig en op zijn gemak is. Zorg ervoor dat hij niet kan ontsnappen. Laat de kat een identiteits bewijs dragen, mocht hij toch verdwaald raken. 

Stress

Wordt uw kat onrustig van reizen of een vreemde omgeving? Neem dan op tijd maatregelen zoals het geven van een rustgevend voedingssupplement of het gebruik van een product op basis van feromonen.

Puur Reisziekte 50 ml
Puur Reisziekte 50 ml € 15,95   € 14,50
PUUR Onrust 100 ml 
PUUR Onrust 100 ml  € 21,95   € 19,75
Puur Rust 100 gram
Puur Rust 100 gram € 19,95   € 17,95
Puur Nervositeit 50 ml
Puur Nervositeit 50 ml € 15,95   € 14,50
Zylkène 75 mg 30 capsules
Zylkène 75 mg 30 capsules € 22,95   € 18,65
Feliway® Spray 60 ml
Feliway Spray 60 ml € 25,95   € 23,95
Telizen S 30 tabletten
Telizen S 30 tabletten € 26,20   € 22,20