Laden...

Het verschil tussen plassen in huis en sproeien

Plassen buiten de bak en sproeien zijn de vaakst voorkomende gedragsproblemen bij een kat. Het is allebei natuurlijk gedrag voor een kat, maar een lastig probleem voor de eigenaar. Het is in elk geval belangrijk om  te weten of het gaat om plassen of sproeien. Het onderscheidt is te maken door beoordeling van de houding. Plassen doet een kat zittend of hurkend, sproeiend wordt staande gedaan, met de staart omhoog. Vaak trappelt hij of zij daarbij met de achterpoten en wordt er urine recht naar achteren gespoten. Sproeien heeft te maken met stress dan wel het afbakenen van het territorium en kan worden gedaan door zowel poezen als katers.

In huis plassen heeft vrijwel altijd te maken met de kattenbak, komt vrij vaak voor maar is gelukkig in vrijwel alle gevallen op te lossen.

 

Wat kunnen oorzaken zijn van in huis plassen?

 • Lichamelijke klachten

Als eerste moet worden uitgesloten dat er geen lichamelijke oorzaak aanwezig is, bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis. Dit geldt ook voor sproeiende katten! De dierenarts kan een lichamelijk onderzoek en urineonderzoek doen. Als dit geen afwijkingen oplevert is het hoogstwaarschijnlijk een gedragsprobleem.

 • Gedrag

Onzindelijkheid heeft vrijwel altijd betrekking op de kattenbak: niet schoon genoeg, verkeerde plek, te weinig bakken etc.  Om het plasprobleem van uw kat op te lossen, is het belangrijk om uw kat goed te observeren. Vervolgens kunt u met onderstaande tips aan de slag gaan.

Wat kunt u zelf doen bij onzindelijkheid?

Belangrijkste advies: Niet straffen!

Straffen is nooit een oplossing voor onzindelijk gedrag. Een kat die onzindelijk is heeft altijd een probleem en dus uw hulp nodig. Straffen zal het alleen maar erger maken. Uw kat zal nooit buiten de bak plassen om u te plagen of om wraak te nemen.

 1. Plasplekken moet u goed schoon maken.

Gebruik huismiddeltjes als een sopje met biotex of soda. Allesreiniger werkt minder goed, de kat blijft de urine namelijk wél ruiken. Voor ongelukjes op uw bank of als de urine in de houten of betonnen vloer is getrokken, kunt u beter een product gebruiken als Urine-off. Gebruik geen azijn, chloor of bleek om schoon te maken: hoe sterker jouw schoonmaakmiddel ruikt, hoe groter de kans dat de kat er weer over heen gaat plassen/ sproeien.    

Plast uw kat op het dekbed, probeer dan eens een ander wasmiddel of een andere wasverzachter. 

2. De kattenbak verdient ook de nodige aandacht!

Is de kattenbak wel schoon genoeg? Een kattenbak moet dagelijks uitgeschept worden, zowel ontlasting als urine. Wekelijks uitsoppen en vers grit erin. Is er onlangs iets veranderd in/rond de kattenbak? Heeft u

 • andere vulling gekocht?
 • een ander schoonmaakmiddel gebruikt? 
 • een mooie nieuwe bak aangeschaft met bv. een klep die er eerst niet was? 
 • de bak verplaatst?
 • een nieuwe kat erbij genomen maar geen extra bak erbij geplaatst?

Probeer dan eerst deze zaken aan te pakken, door de bak in de oude staat terug te brengen en veranderingen zoals ander grit heel geleidelijk te doen.

 • Zet er een kattenbak bij, want veel katten gebruiken graag aparte bakken voor plas en ontlasting.
 • Probeer eens ander grit.
 • Katten hebben het liefst fijn, zacht grit zonder geur. 
 • Heeft u meerdere katten, zet dan de bakken verdeeld door het huis en niet in één ruimte.
 • Zet de kattenbak(ken) op een rustige plek, bij voorkeur niet in een gang waar veel gelopen wordt Zet een kattenbak op de plek waar uw kat nu steeds onzindelijk is.
 • Plaats geen etens- of drinkbakjes in de buurt van de kattenbak. 

Onzindelijkheid is in vrijwel alle gevallen op te lossen!