Laden...

Vlooien bij katten 

Er zijn verschillende soorten vlooien, maar in Nederland treffen wij op de hond en kat vaak de kattenvlo aan. Tegenwoordig beschikken we over goede en veilige bestrijdingsmiddelen, waarmee niet alleen de vlooien op het dier bestreden worden maar ook het huis mee bestreden kan worden. 

Vlooien ontdekken 

Bij katten is het moeilijk om vlooien te ontdekken. Katten maken hun vacht schoon en eet daarbij de vlooien op die hij tegen komt. Vaak kom je er pas achter wanneer u merkt dat uw kat jeuk heeft of wanneer u zelf jeukende rode plekjes op uw onderbenen krijgt. 

Om hier zeker van te zijn, kunt u uw kat boven een lichte oppervlak kammen met een speciale vlooienkam. Als er vlooien aanwezig zijn vallen ze op het oppervlak. Je kunt ook vlooienpoepjes (zwart/donkerrood gekleurd)tegenkomen. 

Vlooienbestrijding belangrijk? 

Vlooienbestrijding is zeker wel belangrijk, het kan namelijk verschillende gevolgen met zich meebrengen. 

Bij veel katten merk je niet eens dat ze last hebben van vlooien. Toch is het wel degelijk van belang om uw kat te behandelen. 

  • Vlooien kunnen ziektes overbrengen. Niet alleen naar de kat zelf, maar ook naar de mens. Lintworminfectie is hier een voorbeeld van. Honden en katten raken besmet wanneer ze een geïnfecteerde vlooi oplikken tijdens de vachtverzorging. Ook kinderen kunnen besmet raken door opname van een geïnfecteerde vlo. 
  • Daarnaast kunnen vlooien ook nog andere besmettelijke ziektes overdragen, zoals een bacterie die de kattenkrabziekte veroorzaakt. 
  • Een kat kan ook een vlooienallergie ontwikkelen. Het dier zal dan hevige jeuk krijgen en zal zich te hard gaan krabben, waardoor hij ook weer huidproblemen kan krijgen. 
  • Vlooien kunnen, met name bij kittens, bloedarmoede veroorzaken. Een kitten kan zelfs zo erg verzwakken dat hij overlijd aan de gevolgen van bloedarmoede. 
  • Mensen kunnen ook gevoelig zijn voor vlooienbeten. Dit kan verschrikkelijk jeuken.