Laden...

Voedselallergie bij de kat

Bij katten komen vrij vaak overgevoeligheidsreacties voor. Vaak gaat het om een echte allergie. De meeste overgevoeligheidsreacties gaan gepaard met jeuk en huidafwijkingen. Er zijn drie groepen van overgevoeligheidsreacties te onderscheiden. Atopie, vlooienallergie en voedselallergie. Maar er bestaat geen strikte scheiding tussen de verschillende allergieën en ze versterken elkaar.

Voedselallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitbestanddelen in de voeding. Ongeveer 10% van alle allergieën komt hierdoor. De jeuk zien we meestal bij de kop. Verder kunnen katten een vettige, stinkende vacht krijgen, oorontstekingen en maag-darmklachten.

Behandeling van een voedselallergie bij katten

Een speciaal dieet gedurende 2 maanden lang, waarbij die bepaalde eiwitten in de voeding ontbreken, gevolgd door een provocatietest (opnieuw aanbieden van het oorspronkelijke voer), kan de aanwezigheid van een voedsel-overgevoeligheid aantonen of uitsluiten. De behandeling bestaat uit het geven van voeding die door de kat wel verdragen wordt.

Voor de behandeling op de lange termijn is belangrijk:

  • Een evenwichtige voeding die rijk is aan essentiële vetzuren (visolie) en bij voedselovergevoeligheid speciaal dieetvoer.
  • Een goede bestrijding van parasieten (vlooien, mijten en wormen).
  • Een goede hygiëne van de huid.

Bij onlinehuisdierapotheek.nl vindt u voer voor de kat met een voedingsovergevoeligheid (Royal Canin, Trovet).