Laden...

Vuurwerkangst bij katten.

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor katten zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf november al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw kat is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang.

De meeste katten proberen weg te vluchten, bijvoorbeeld onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw kat niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.

'Voorkomen is beter dan genezen'

Een goed doorlopen socialisatie periode is zeer belangrijk voor de rest van het leven van uw kat. De socialisatie periode loopt van 3 tot 14 weken en in die periode is het belangrijk dat het kitten met allerlei situaties te maken krijgt die voor zijn latere leven belangrijk zijn. Denk hierbij aan kennismaken met kinderen, honden, de draagmand voor bezoek aan de dierenarts en reizen met auto of ander vervoer. Het is in deze periode ook belangrijk dat het kitten wendt aan vreemde en onverwachte geluiden zoals de deurbel de stofzuiger maar bijvoorbeeld ook met onweer en vuurwerk ( een hulpmiddel hierbij kan zijn een cd met vuurwerkgeluiden)

Belangrijk is dat het kitten tijdens het wennen aan al deze situaties er een positieve associatie aan overhoudt. Het hierna herhalen van het positief aangeleerde gedrag is in die eerste weken heel belangrijk, zowel bij de fokker als bij de nieuwe eigenaar. Door een slechte socialisatie zijn er allerlei trauma’s mogelijk. Vaak zie je dat als de socialisatie niet goed gegaan is bij een kitten er dan heel vaak gedragsprobleemgedrag op latere leeftijd ontstaan. Katten zijn sociale dieren (alleen solistische jagers) net als de hond. Vandaar dat het heel belangrijk is dat de kat vanaf het begin een stuk welzijn meekrijgt. Een kat die niet gelukkig is krijgt last van stress.

Wat te doen om angst te voorkomen?

 • Binnen het licht aanlaten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.
 • Houdt ramen en gordijnen dicht.
 • Een veilige plaats voor de kat creëren bijvoorbeeld een doos met een dekentje onder het bed of in een kast.
 • Aandacht afleiden, door te spelen met de kat of de kat eten te geven. Dit werkt alleen als er maar een klein beetje angst aanwezig is. Als de kat zeer angstig is, is het beter om deze met rust te laten en alle andere punten toe te passen.
 • De kat niet naar buiten laten! Houdt de kat in een kleine kamer met een kattenbak, zodat de kat niet kan ontsnappen.
 • Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de kat rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
 • Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden. 

Wat kunt u verder doen om uw kat te helpen ?

Twee maanden van tevoren;

 • gedragstraining met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden. Het gebruik van de cd met vuurwerkknallen en onweergeluiden kan voor uw kat erg effectief zijn als hij angstig is voor harde knallen. U moet minimaal 2 maanden van tevoren beginnen met deze training en zo kan u uw kat leren dat deze geluiden helemaal geen reden tot angst zijn. Het voordeel hiervan is dat de gedragstherapie langere tijd werkzaam kan zijn voor angst voor harde knallen. Als u deze cd gebruikt, dan is de gedragstraining tijdens het afspelen van de cd het belangrijkst. De enge geluiden moeten gecombineerd worden met een ontspannen en prettig gevoel. U zut deze cd niet terugvinden op onze website omdat wij adviseren deze alleen te gebruiken alleen te gebruiken onder begeleiding van een kattengedragsdeskundige dan wel via uw dierenartsenpraktijk. Bij verkeerd gebruik kan het de angst verergeren. 

Vier weken van tevoren; rustgevende medicijnen/ voeders 

 • Telizen® 

 

Als uw kat angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij katten.

 • PUUR nervositeit®

Homeopatische druppels welke rechtstreeks in de bek ( evt met wat water ) dienen te worden ingegeven.

 • Calm dieet van Trovet

Onderzoek heeft aangetoond dat stress bij de kat verlaagd kan worden door bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toe te voegen. Het calm dieet bevat groene thee extract, een stof die een rustgevende werking heeft.  Het calm dieet ondersteunt de spijsvertering, huid, urinewegen: organen die bij stress minder goed functioneren. Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op calm voeding over te zijn. Schakel een week na oud & nieuw weer rustig op de eigen voeding over.

 • Zylkene®

De capsules bevatten het melkeiwit (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden.

Twee weken van te voren; rustgevende verdamper

Een Feliway® verdamper® verspreidt rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw kat waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw kat zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan katten die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen. 

Puur Nervositeit 50 ml
Puur Nervositeit 50 ml € 15,95   € 14,50
Zylkène 75 mg 30 capsules
Zylkène 75 mg 30 capsules € 22,95   € 18,65
Feliway Startset 48ml
Feliway Startset 48 ml € 24,95   € 23,50
Feliway® Spray 60 ml
Feliway Spray 60 ml € 25,95   € 23,95
Telizen S 30 tabletten
Telizen S 30 tabletten € 26,20   € 22,20