Laden...

Blaasproblemen bij konijnen 

Er kunnen verschillende soorten blaasproblemen ontwikkelen bij konijnen. 

Blaasontsteking

Een konijn is erg zindelijk, hij plast en poept altijd op een hoopje bij elkaar. Als de konijn blaasontsteking heeft, is hij niet zo zindelijk meer. Hij plast en poept door het hele hok. De urine heeft vaak een wat afwijkende kleur, doordat er bloed in zit. Als de urine oranje/rood is, betekent het niet altijd dat het konijn direct blaasontsteking heeft. De kleur kan ook verandert zijn door de voeding (omdat hij bijv. wortelen heeft gegeten). Er zal dus altijd een urineonderzoek uitgevoerd moeten worden. 

'Zand' in de blaas

Als een konijn teveel konijnenvoer eet, dan krijgt hij een overschot aan calcium binnen. Het overtollige calcium wordt in de urine uitgescheiden als kristallen, waardoor de urine troebel wordt. Als dit extreem is, dan lijkt het net alsof er zand in de urine zit. De blaas zal moeten worden schoon gespoelt om zo veel mogelijk kristallen eruit te halen. 

Blaassteen 

Blaasstenen kunnen alleen operatief verwijderd worden. Teveel calcium is vaak de oorzaak van blaasstenen. Een knaagsteen moet je dus zeker niet aan een konijn geven, daar zit teveel calcium in.