Laden...

Cavia eet niet meer

Als je cavia niet meer eet kan dit er op duiden dat je cavia ziek is. Het kan echter ook komen door gebitsproblemen, pijn of stress.

Symptomen

Als je cavia van de één op de andere dag niet meer eet, valt dit natuurlijk op. Het kan echter ook zijn dat het geleidelijk aan minder wordt. Wat op kan vallen is minder keutels of kleinere keutels in het hok van de cavia.

Waarom stopt een cavia met eten?

Zoals we al aangaven kan het zijn dat je cavia ziek is en hij daarom niet meer eet. Een zieke cavia herken je aan zijn houding: lusteloos, veel krabben, moeilijk bewegen. Veel voorkomende aandoeningen bij cavia's zijn:

  • Schimmelinfecties;
  • Parasieten;
  • Vitamine C gebrek;

Daarnaast kan het zijn dat je cavia niet meer eet omdat hij gebitsproblemen heeft. Zo kunnen de tanden te lang of misvormd zijn als gevolg van het niet goed afslijten van de tanden.

Een andere oorzaak kan pijn of stress zijn. Bijvoorbeeld pijn als gevolg van een operatie of stress door het veranderen van de leefomgeving of het introduceren van een nieuwe soortgenoot.

Het is belangrijk de oorzaak van het stoppen met eten te achterhalen. Als een cavia niet meer eet komen de darmen namelijk stil te liggen en wordt je cavia nog zieker. 

Wat doe je als je cavia niet meer wil eten?

Merk je dat je cavia niet meer eet? Neem dan contact op met een dierenarts zodat deze de cavia kan onderzoeken. Als een cavia na een dag niet uit zichzelf gaat eten moet je de cavia dwangvoeren.

Ga je met je cavia naar de dierenarts dan wil hij een aantal dingen van je weten, zoals:

  • Hoe ziet de leefomgeving van de cavia er uit?
  • Is het mogelijk dat de cavia iets giftigs gegeten heeft?
  • Heeft de cavia kooigenoten?
  • Wat voor voeding krijgt de cavia?
  • Heeft de cavia onbeperkt toegang tot drinkwater?

De behandeling is afhankelijk van wat de dierenarts vind bij je cavia. Wellicht kan hij de tanden of kiezen slijpen of krijgt je cavia antibiotica. Wil je cavia niet eten als gevolg van een ziekte of een operatie kun je overwegen Critical Care voedingssupplement te geven. Dit bevat alle essentiele voedingsstoffen.