Laden...

Vervelend konijnengedrag afleren

Ieder mens en dier heeft zo zijn eigen gedragingen en karaktertrekken. Wat voor de een heel normaal is, kan de ander veel irritaties bezorgen. Je hebt ervoor gekozen om samen te wonen met je konijn. In elke relatie, of het nou met mensen of met dieren is, geldt dat je moet geven en nemen. Je kunt niet verwachten dat je konijn perfect is.

 

Geen enkel levend wezen is perfect. Voordat je gedrag af gaat leren moet je eerst goed bedenken of je echt niet met dat gedrag kan leven. Het is namelijk veel makkelijker om jezelf te veranderen dan je konijn. Soms kan je ook wat aanpassingen doen zodat hij dat gedrag niet meer kán doen. Als je konijn je behang afscheurt, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een houten lambrisering te maken, zodat hij gewoonweg niet bij het behang kan komen. Boeken uit de boekenkast kan je een plank hoger zetten. Of je kan deurtjes voor de kast doen zodat ze niet meer worden aangegeten. En als er aan je stoelpoten wordt geknaagd, dan kan je die insmeren met wat anti-nagelbijtlak.

Konijnen zijn gewoontedieren

Soms doet je konijn dingen die je echt niet wilt accepteren. Bijvoorbeeld op de bank plassen of je kleding kapot bijten. Dan zal je dit gedrag moeten proberen af te leren. Het is belangrijk dat je strikt bent. Wat niet mag, dat mag nooit, en wat wel mag, dat mag altijd.

Wil je bijvoorbeeld dat je konijn niet op de bank springt, dan moet je hem ook niet af en toe oppakken en op je schoot op de bank laten zitten. Dat is voor een konijn hetzelfde en hij zal dus denken dat hij voortaan wel weer op de bank mag springen. Konijnen zijn gewoontedieren en doen veel dingen gewoon omdat ze het altijd hebben gedaan.

Doet je konijn iets dat je niet wilt, dan is het zaak dit meteen te corrigeren. Binnen drie dagen wordt het nieuwe gedrag een gewoonte en het kan weken duren om deze gewoonte weer af te leren. Je mag een konijn nooit slaan of een lichte tik geven. Dit begrijpt een konijn niet. Hij zal eerder bang van je worden dan dat het gedrag stopt. Slaan helpt dus niet. Vaak volstaat het als je luid zijn naam en 'Nee' roept of in je handen klapt.

Nat spuiten

Veel konijnen hebben er een hekel aan om nat te worden. Pak een plantenspuit en zet hem op een strakke straal. Zodra je merkt dat je konijn iets wil doen dat je niet wilt geef je hem een flinke straal water tegen zijn lijf, maar pas op dat er geen water in de oren komt. Je konijn zal er meteen mee ophouden en verbaasd kijken waar dat water nou vandaan komt. Dat is het grote voordeel van de waterspuit: ze weten niet dat het van jou af komt, dus worden ze ook niet boos op jou.

Als je meerdere malen de plantenspuit gebruikt bij hetzelfde gedrag leggen ze een link. "Als ik dit doe, dan wordt ik nat." zullen ze denken. Je moet dit wel een tijd lang volhouden soms wel een paar weken. Je moet constant op je konijn letten als hij losloopt. Tv kijken of een boek lezen kan niet als je gedrag aan het afleren bent. Het kost veel moeite, maar het wordt bijna altijd beloond.

Wanneer een konijn je bijt, is dit meestal niet uit agressie, maar om je iets duidelijk te maken. Wanneer je konijn je bijt, moet je heel erg duidelijk laten merken dat hij je pijn doet. Gil luid en overdreven "AUUW!". Je konijn zal schrikken en inzien dat hij je te hard heeft gebeten. Je zult zien dat hij de volgende keer een stuk zachter zal bijten. Je kan ook auw roepen als hij bijvoorbeeld in je kleding bijt. Door te bijten wil een konijn altijd iets duidelijk maken. Word je gebeten, denk dan goed na wat je deed en hoe dat misschien is overgekomen op het konijn. Vaak laat het konijn al van te voren tekens zien dat hij het niet prettig vind wat je doet, en bijten ze als laatste middel. Het is dus kwestie om die tekens van te voren te zien, en dan wordt je niet meer gebeten.

Geslachtshormonen beïnvloeden het gedrag

Bepaald gedrag is sterk afhankelijk van de geslachtshormonen. Onzindelijkheid is daar een voorbeeld van. Sommige vrouwtjeskonijnen worden schijnzwanger en worden dan vaak erg sacherijnig en gaan een nestje bouwen. Verliefde konijnen maken constant dansjes rond je voeten of proberen te paren met je schoenen of je arm. Dit soort gedrag is niet af te leren maar verdwijnt vaak na een sterilisatie of castratie.

Ondeugend konijn

Konijnen leren heel snel wat wel en niet mag, maar ze zijn vaak ook erg ondeugend. Wanneer je je konijn een bepaald gedrag hebt afgeleerd heb je kans dat ze het na verloop van tijd opnieuw gaan proberen. "Oke, ik weet dat het niet mag, maar misschien mag het vandaag wel". Vaak helpt het als je dan op een waarschuwende manier zijn naam roept, om hem eraan te herinneren dat het echt niet mag.