Laden...

Madenziekte bij konijnen 

Myiasis (ook wel madenziekte genoemd) wordt regelmatig gezien bij vochtig weer. Het wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Deze legt eitjes in de buurt van de anus van het konijn. De vlieg wordt aangetrokken door de geur van urine en ontlasting. De maden die uit de eitjes komen, eten een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel pijn en schade. Dit veroorzaakt in korte tijd ontstekingen. Het konijn kan in shock raken en kan overlijden. 

Symptomen van myiasis

  • Nat en vies achterwerk 
  • Stinken 
  • Sloom en suf 
  • Maden kunnen zichtbaar zijn 
  • Groene vliegen kunnen aanwezig zijn 

Diagnose stellen 

De diagnose wordt gesteld door de aanwezigheid van maden in en rond de anus van het konijn. Dit gebied is vaak vies en ontstoken. 

Behandeling 

Zodra er myiasis geconstateerd is, moet het konijn zo snel mogelijk behandeld worden. De maden zullen namelijk in korte tijd veel schade aanrichten en het konijn kan hierdoor zelfs overlijden. De maden moet met een pincet weggehaald worden. De aangekoekte ontlasting wordt weggewassen en de huid wordt opgeschoond. Het konijn krijgt antibiotica en eventueel pijnstillers. 

Wanneer u er snel bij bent kunnen de maden gemakkelijk weggehaald worden en is de schade beperkt. Echter wanneer de maden al veel schade hebben toegericht, zal het beter zijn om het konijn te laten inslapen. 

Voorkomen 

Het belangrijkste is om goed op de hygiëne van het hok en het konijn zelf te letten. Let ook goed op de ontlasting en zorg voor een goede voeding. 

Om de vliegen uit de buurt te houden van het konijnenhok kan er gebruik gemaakt worden van horren. Heeft uw konijn zachte ontlasting, past dan de voeding aan. Ook kan er eventueel een klamboe om het hok heen gezet worden.