Laden...

VHS bij konijnen

VHS is een virusinfectie bij konijnen. Het is ook wel bekend onder de namen RHD en VHD. Het is een zeer besmettelijke en vaak ook dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een calicivirus. Het verspreidt zich via de uitwerpselen en besmet materiaal (zoals kooien, drinkflesjes en voederbakken). Ook ongedierte kunnen het overdragen, zoals ratten en muizen. 

Wat zijn de symptomen van VHS? 

Sommige konijnen laten zo goed als geen symptomen zien. Ze zijn alleen maar een aantal dagen wat stil en sterven dan plotseling. Soms kan er daarna wat schuimig bloederig vocht uit de neus lopen. 

Andere konijnen laten wel symptomen zien. Het konijn eet niet meer, kan diarree krijgen, raakt benauwd en krijgt koorts. Op het eind zie je vaak wat schuimig bloederig vocht uit de neus lopen. Meestal sterft het konijn als snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden vaak op in de darmen. 

Hoe kan VHS worden voorkomen?

  • Vaccinatie: Kan op een leeftijd vanaf 5 weken
  • Hygiëne
  • Rechtstreeks contact met wilde konijnen vermijden 
  • Geen zelf geplukt groenvoer aan konijnen geven die niet gevaccineerd zijn 

Wanneer weet je zeker of je konijn VHS heeft?

Om definitief vast te stellen of je konijn VHS heeft, moet er een sectie en weefsel onderzoek uitgevoerd worden.

Behandeling 

Er is geen behandeling tegen VHS. Konijnen overlijden vaak erg snel. Om het konijn zoveel mogelijk pijn te besparen, is het beter om het dier in te laten slapen. 

Bestrijding van VHS

VHS is erg besmettelijk. Zodra er VHS is vastgesteld moeten er maatregelen ondernomen worden. Als het wilde konijnen zijn die besmet zijn, dan is uiterste voorzichtigheid geboden. Bezoekers die door bossen hebben gelopen of in contact zijn gekomen met wilde konijnen, moeten hun kleding en schoenen wisselen en hun handen zorgvuldig wassen. Waar kans is op ongedierte dicht bij uw konijnen, moeten deze bestreden worden.