Laden...

Artrose bij paarden 

Slijtage van het kraakbeen van een gewricht, ook wel artrose genoemd, is een veelvoorkomend gewrichtsprobleem. Het komt voornamelijk voor in de benen en in de hals. Artrose is een chronisch progressieve aandoening. Deze aandoening kan door een aangepaste bewegingsregime en pijnstillende/ontstekingsremmende medicatie gecontroleerd worden. Als deze behandeling niet uitgevoerd word, dan kan het paard blijven kreupel raken. 

Wat zijn de symptomen bij artrose?

Artrose kun je vaak herkennen aan de bewegingen van het paard na een rustperiode. 

Artrose kan op verschillende plekken in het lichaam van het paard voorkomen. Een paarden dat artrose in de nek heeft, kan moeilijk zijn nek strekken en buigen. Wanneer het zich in de kaak bevindt, zal het paard moeilijkheden krijgen bij het kauwen. Hij zal scheef kauwen of maar aan één kant kauwen. Wanneer het zich in de benen bevindt, zal het paard stijf zijn, onregelmatig lopen en later (aanhoudende) kreupelheid krijgen. Het paard zal weinig willen bewegen en moeite krijgen met opstaan. 

Wat zijn de oorzaken van artrose? 

  • Ouderdom: Wanneer een paard ouder wordt, wordt er ook minder kraakbeen aangemaakt. De afbraak van kraakbeen gaat door. Hierdoor daalt de hoeveelheid kraakbeen en kan er artrose ontstaan. 
  • Overbelasting: Het kraakbeen kan overbelast raken door overbelasting van het gewricht. Paarden die intensief, langdurig en/of onder zware belasting bewegen, hebben een grotere kans om artrose te ontwikkelen. 
  • Botbreuken: Door een breuk kan het kraakbeen worden beschadigd. Als gevolg hiervan kan artrose ontstaan. 
  • Gewrichtsinfecties: Door een infectie kan het kraakbeen worden aangetast. Het kraakbeen is dan minder goed in staat om normale belasting van het gewricht te kunnen verdragen. 
  • Afwijkende stand van been of hoeven: Wanneer een paard een afwijkende beenstand heeft, worden de gewrichten op een ongelijke manier belast. Sommige delen worden dan overbelast waardoor het kraakbeen kan gaan degenereren. 

Hoe behandel je artrose? 

Atrose valt niet volledig te genezen, wel kan het proces afgeremd worden. 

Aangepast beslag helpt de gewrichten van het paard te ontzien. Corticosteroïden en NSAID's kunnen ook bijdragen aan de behandeling van artrose. Ook zijn er speciale voedingsspplementen te koop. Hiervan is echter niet in alle gevallen de werkzaamheid bewezen. De supplementen en injecties zorgen ervoor dat er meer gewrichtsvloeistof wordt aangemaakt. Hierdoor wordt het gewricht weer iets soepeler. 

Voor paarden met artrose is het belangrijk dat ze naast de training ook veel beweging krijgen. Als het paard alleen maar rust krijgt, worden de gewrichten nog stijver.