Laden...

Hoefbevangenheid bij paarden 

Hoefbevangenheid (ook wel Laminitis genoemd) is een ontsteking die tussen de hoefwand en het hoefbeen ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. De lamellen (waarmee het hoefbeen aan de hoefschoen bevestigd is) kan door verschillende oorzaken ontstoken raken. De zwelling en vloeistof, die door de ontsteking ontstaan, veroorzaken een grote druk op het omliggende gebied en een enorme pijn. In het ernstige geval kunnen de lamellen beschadigen en zelfs losraken. Hierdoor kan het hoefbeen kantelen en door de zool van de hoef heen breken. 

Hoefbevangenheid is een ernstige aandoening waar een dierenarts snel bij moet zijn. 

Acute en chronische hoefbevangenheid 

Bij hoefbevangenheid zijn twee fasen te herkennen; de acute en de chronische fase. 

Acute hoefbevangenheid 

Bij acute hoefbevangenheid treden de verschijnselen plotseling en hevig op. Het is duidelijk zichtbaar dat het paard ernstig kreupel is en erg veel pijn heeft. Bij acute hoefbevangenheid is het van groot belang dat het onmiddelijk wordt behandeld door een een dierenarts om te voorkomen dat het overgaat in chronische hoefbevangenheid. De chronische fase treedt al in binnen 1 à 2 dagen. Hierna is de genezing zeer klein tot we onmogelijk. 

Chronische hoefbevangenheid

Bij chronische hoefbevangenheid komt het hoefbeen van de hoefwand los. Dit houdt dus in dat het hoefbeen niet meer recht in de hoefschoen zit. 

Af en toe komen acute en chronische hoefbevangenheid tegelijkertijd voor. Een pijnlijk gevolg hiervan is dat de punt van het hoefbeen steeds meer druk uitoefent op de zool. De zool kan hierdoor gekneusd raken en in het ergste geval kan het hoefbeen de zool doorboren. Een ander extreem gevolg hiervan kan zijn dat het hoefbeen compleet wordt afgescheurd van het hoornkapsel. Hierdoor raakt de hoefhoorn langs de kroonrand los en verliest het paard zijn "schoen".

Wat zijn de symptomen van hoefbevangenheid?

De eerste kleine symptomen: 

 • Warme hoeven en soms een verdikte kroonrand
 • De punt van de straal van de hoef is gevoelig 
 • Het paard beweegt zich stijfjes en stram 

Duidelijkere symptomen: 

 • Het paard zal zijn voeten om en om gaan belasten
 • Kreupel
 • Koorts, zweten en een verhoogde hartslag
 • Veel liggen (soms niet eens meer kunnen staan) 
 • Rusteloos
 • Moeizaam wenden 
 • Hevige pijn in de voorbenen. Het paard gaat zo staan zodat de voorbenen minder worden belast. Dit doet het paard door de voorbenen iets verder naar voren te zetten en de achterbeen iets verder onder het lichaam te plaatsen. 

Wat zijn de oorzaken van hoefbevangenheid? 

 1. Stofwisseling: EMS, PPID, foutief dieet en het gebruik van bepaalde medicijnen 

 2. Ernstige ziekte: Via het bloed kunnen allerlei gifstoffen in de hoef terecht komen en problemen veroorzaken. 

 3. Overbelasting: Wanneer het paard kreupel is, zal hij de andere gezonde voet meer belasten. Hierdoor kan dan overbelasting ontstaan op de gezonde voet, waardoor er hoefbevangenheid in die hoef kan ontstaan. Er kan ook hoefbevangenheid ontstaan wanneer een paard teveel op een harde ondergrond loopt. 

Hoe behandel je hoefbevangenheid? 

Allereerst worden er röntgenfoto's gemaakt om te bepalen in welk stadium de hoefbevangenheid zich bevindt. Medicijnen zullen er worden voorgeschreven om de pijn te verlichten en de ontsteking te remmen. De dierenarts wil de oorzaak achterhalen, hiervoor is vaak een bloedonderzoek nodig. Het is het beste om het paard in een paddock met zand te zetten. Een natte paddock is ook goed, want dan worden de hoeven direct gekoeld. Zorg wel dat er ook een droog stuk is waar het paard kan liggen. 

Hoe voorkom je hoefbevangenheid? 

 • Een goede voedingsplan 
 • Wees voorzichtig met suikerrijk voedsel 
 • Voorkom plotselinge veranderingen in het voedingsrantsoen