Laden...

Medicijnen tegen hoesten en luchtwegproblemen bij paarden

Een hoestje of luchtweg problemen in het algemeen, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid en prestaties van paard en pony. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig in te grijpen met de juiste middelen. Een gezond paard hoest niet en heeft geen snotterige neus (behalve wat waterig vocht).

Acute luchtwegproblemen

Bij acute luchtwegproblemen is er vaak sprake van een infectie, bijvoorbeeld door een virus. Symptomen van een actue luchtweginfectie zijn koorts, sloomheid, hoesten en een vieze neus.

Chronische luchtwegproblemen

Een chronische luchtwegaandoening ontstaat vaak vanuit een acuut luchtwegprobleem. De ziekteverwekkers zijn dan al weg en het paard maakt geen zieke indruk meer, maar blijft toch hoesten. Daarnaast kan het paard ook een snotneus blijven houden of benauwd zijn. Als een paard hier lang mee doorloopt kan er door de chronische prikkeling van de longen onherstelbare schade optreden.

Behandeling van luchtwegproblemen

Bij een infectie nemen de symptomen meestal na een aantal dagen vanzelf af. Maar neem bij ongerustheid altijd contact op met uw dierenarts. Ter ondersteuning voor paarden met gevoelige luchtwegen kunt u bijvoorbeeld een voedingssupplement geven.