Laden...

OC/OCD bij paarden

OC is een erfelijke verstoring van het verbeningsproces van kraakbeen naar bot. Als gevolg hiervan kunnen afvlakkingen aan of scheurtjes in het kraakbeen en bot ontstaan. Wanneer er bij een verbeningsproces ook losse stukken bot loskomen, spreken we van OCD. 

OC/OCD is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Het komt vooral voor in het kniegewricht, spronggewricht, de kogels en halswervels. 

Chips (abspengfragmenten) kunnen in een gewricht ontstaan door het afbreken van een stukje bot. Dit is vaak de oorzaak van de pijnlijkheid of zwelling. Deze schade ontstaat traag en is niet omkeerbaar. 

Wat zijn de symptomen bij OC/OCD

Paarden die last hebben van OCD kunnen een verdikt, pijnlijk en/of warm gewricht hebben. Ook kunnen ze kreupel zijn, maar dit gaat niet altijd samen. De aandoening kan ook zonder klinische symptomen voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat het pas laat wordt ontdekt, bijvoorbeeld wanneer ze röntgenfoto's maken of als toevalsbevinding tijdens een kreupelheidsonderzoek. De dierenarts kan inschatten op basis van de grootte, de plek en de vorm of het een verhoogde kans op kreupelheid geeft. 

OCD is alleen definitief vast te stellen door middel van röntgenfoto's. 

Wat zijn de oorzaken van OC/OCD

OC/OCD kan ontstaan als gevolg van een storing in de omzetting van kraakbeen naar bot. Het bot is hierdoor onregelmatig aan het uit einde en het kraakbeen vertoont op enkele plaatsen een verdikking. Het kraakbeen wordt gevoed door kraakbeenvloeistof, maar doordat er op enkele plaatsen een verdikking zit kan deze voeding niet goed plaatsvinden. Wanneer er belasting plaatsvindt. kunnen deze stukjes kraakbeen loslaten en door beweging kunnen ze zich in het gewricht gaan verplaatsen. Of de deeltjes veel of weinig schade aanrichten, is afhankelijk van de plaats in het gewricht. 

OC/OCD kan ook een erfelijke oorzaak hebben en/of door onjuiste voeding en te weinig beweging. 

Hoe behandel je OC/OCD

De paarden kunnen behandeld worden door de gewrichten in te spuiten met ontstekingsremmers of pijnstilling met orale ontstekingsremmers. Met behulp van een operatie kunnen de losse fragmenten verwijderd worden.