Laden...

Zomereczeemzomereczeem

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) of sweet-itch genoemd, is een vervelende aandoening die veel jeuk veroorzaakt. Hoewel de naam doet vermoeden dat zomereczeem alleen in de zomer voorkomt, kunnen de eerste verschijnselen zich al in maart voordoen.

Oorzaken zomereczeem bij het paard

De hoofdoorzaak van zomereczeem bij paarden lijkt een allergische reactie van paarden op het speeksel van bepaalde kleine mugjes: Culicoïdes, of knutjes genaamd. 

Dit mugje is vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer oktober-november actief. Je ziet de mugjes met name tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang en vooral in bosrijke, wat vochtige gebieden. Eczeemgevoelige paarden die gestoken worden krijgen jeuk, eerst in de manen, staart en op de buiknaad. Paarden met ernstig eczeem kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam jeuk krijgen.

Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn erfelijke aanleg, voeding (eiwitten en suikers) en stress.

Symptomen van zomereczeem

Zoals eerder genoemd kunnen de eerste symptomen van zomereczeem al in vanaf maart gezien worden. Denk bij symptomen aan:

 • Erge jeuk;
 • Schuren (voornamelijk aan de staart en manen, minder frequent aan de buik);
 • Kale plekken;
 • Staart en/of manen zijn afgebroken;
 • De huid van manenkam en staartwortel is verdikt;
 • Open wonden op staart en manen.

Behandeling van zomereczeem

De behandeling van zomereczeem kan uit meerdere onderdelen bestaan. Hieronder vindt u een aantal tips:

 1. Weer de mugjes door middel van een (eczeem)deken of insectenwerende middelen.
 2. Stal paarden die gevoelig zijn vroeg op en laat ze ook binnen tijdens zonsopgang en zonsondergang, dan zijn de mugjes het meest actief.
 3. Gebruik voedingssupplementen die het paard helpt om de huid gezond te houden door de allergische reactie in de huid te verminderen c.q. onderdrukken.
 4. Door middel van het aanbrengen van een lotion kunnen muggenbeten voorkomen worden. Daarnaast werkt de lotion verkoelend en zorgt het ervoor dat het paard niet schuurt.
 5. Heeft uw paard wonden van het schuren? Behandel de aangedane huid dan met een speciale zalf.

Tips bij zomereczeem

 • Haal niet alle objecten waar uw paard aan kan schuren uit de weide. Dit helpt namelijk niet tegen de oorzaak: jeuk.
 • Behandel wonden goed om infecties te voorkomen. Was de schuurplekken met een anti-bacteriële shampoo en smeer ze daarna in met een wondzalf.
 • Schuurt uw paard heel heftig en heeft hij wonden? Neem dan bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.